Bratislava opäť "horšia": Pri kontrole finálnych výsledkov sa tu zistila vyššia pozitivita na úrovni 1,3 %

29.1.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Po aktualizovaní finálnych výsledkov plošného testovania pribudli počty vykonaných testov aj pozitívnych. Bratislavský okres tak získal vyššiu pozitivitu, vypadol z lepšej polovice krajiny. Marek Krajčí požiada o zmenu uznesenia vlády tak, aby v Bratislave ľudia nemuseli mať od 3. februára pri sebe negatívny test.

Epidemická situácia sa na Slovensku zlepšuje, v porovnaní s okolitými krajinami je trend výraznejší. Na piatkovej tlačovej konferencii hodnotiacej aktuálnu epidemickú situáciu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Mobilita na Slovensku podľa Krajčího mierne rastie, nie však cestovanie hromadnou dopravou, ktorú  považuje za riskantnú. Opätovne hovorí, že ľudia by v MHD nemali spolu komunikovať či telefonovať. Ľudia musia byť podľa ministra veľmi trpezliví, aby sme videli výsledok opatrení.

Napriek znižujúcej sa pozitivite PCR i antigénových testov sa nedarí znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach, naopak, stúpol z 3285 na 3511. V priebehu siedmich dní sa zvýšil aj priemerný počet denných úmrtí z 94 na 107. 

Momentálne je na Slovensku zaočkovaných 123 999 ľudí, časť z nich dostala už aj druhú dávku vakcíny. Podľa Mareka Krajčího je tak zaočkovaných 2,28 percenta krajiny. Najviac zaočkovaných ľudí je zatiaľ v Bratislavskom kraji, Košickom a Žilinskom kraji.

Po aktualizovaní finálnych výsledkov plošného testovania pribudli počty vykonaných testov aj pozitívnych. "Celkovo sa urobili 2 974 323 testov, pozitívnych bolo 36 978", oznámil Krajčí. Z horšej polovice okresov pri celoplošnom testovaní vypadol okres Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš. Marek Krajčí dodal, že ľudia v týchto okresoch sa tak nemusia znovu testovať.

Okresy Bratislava a Nitra s výsledkom 1,3 a 1,1 percenta pozitívnych patria po celoplošnom skríningu napokon k horším okresom.  Krajčí však avizoval, že uznesenie vlády sa zmení tak, aby obyvatelia nepotrebovali po 3. februári potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19.  

Krajčí upokojuje občanov v Nitre a Bratislave, že po 3. februári nebude od nich nikto pýtať negatívny test.

Dôvodom, prečo sa preradila Bratislava medzi horšie okresy, je to, že odberné miesta nahlásili dáta do NCZI neskoro, a preto sa vyššia pozitivita v hlavnom meste ukázala neskôr. Krajčí doplnil,že Bratislava je momentálne mimoriadne rizikový región, a ľudia by sa mali vo vlastnom záujme pretestovať. Všetkým okresom z lepšej polovice, ktoré chcú testovať dobrovoľne, poskytne štát testy a uhradí náklady na testovanie Dodal, že každý okres, ktorý sa rozhodne testovať, dostane od štátu testy a päť eur za vykonaný test.

V Bratislavskom kraji zároveň rastú počty pacientov, ktorí vyžadujú kyslíkovú liečbu. Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura informoval, že sa zapĺňajú sa aj počty lôžok na pľúcnej ventilácii.

Marek Krajčí predpokladá, že aj po spustení covidového automatu 8. februára bude Slovensko naďalej v čiernej fáze. Aktuálne je v nemocniciach 3285 pacientov s potvrdeným covidom-19. Na to, aby sme prešli do bordovej fázy, by počet pacientov v nemocniciach musel klesnúť pod 2500.

Marek Krajčí predpokladá, že od 8. februára vláda zavedie ďalší zákaz vychádzania. Minister zdravotníctva tiež dodal, že bude za to, aby sa núdzový stav opäť predĺžil o ďalších 40 dní.

Minister avizoval, že vláda bude tiež riešiť, či od 8. februára otvoria 1. a 2. ročník základných škôl na dobrovoľnej báze a umožnia tak rodičom dať deti do školy, ak budú chcieť. 

Konzílium odborníkov bude ešte prehodnovať možné zmeny v covid automate, pretože tento plán bol podľa slov ministra Krajčího prijatý v čase, keď sa nevedelo o britskej, agresívnejšej mutácii koronavírusu.

(nc)

Páčil sa vám článok?