Fotografie, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným. Zverejnili zábery z Covid pavilónu

23.12.2020
0

Zdroj: FB FNsP Žilina/Michal Burza

Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že nový koronavírus sa šíri Slovenskom ako lavína a nemocnice majú veľký problém zvládať nápor pacientov, stále sa nájdu ľudia, ktorá závažnosť ochorenia Covid-19 spochybňujú. Jedna zo slovenských nemocníc sa preto rozhodla zverejniť zábery so svojho Covid pavilónu.

"Z fotky možno necítite bolesť, nepočujete trápenie a nevidíte do očí ľuďom, ktorí by vám radi povedali, ako im COVID zmenil, zničil alebo ukončil život. Bohužiaľ, nie sú to tí, ktorí mali to šťastie a zvládli ochorenie so stratou čuchu, chuti, miernymi príznakmi či soplíkom. Naši pacienti nemajú silu písať múdre komentáre na sociálne siete a hádať sa s niekým, kto si ani nevie predstaviť, čo to skutočne znamená, keď lapáte po dychu a ten neprichádza. V našej nemocnici ich nie sú tisícky, aby to bolo možno pre niekoho "dosť" k uvereniu. No sú to stovky reálnych otcov, matiek, bratov a sestier, blízkych i vzdialených," uviedla na sociálnej sieti k autentickým fotografiám zo svojho Covid pavilónu, ktoré nafotil Michal Burza, Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline.

V žilinskej nemocnici je už personál maximálne preťažený. Nemajú infekčné ani pľúcne oddelenie, ktoré boli zrušené ešte v roku 2011 v rámci stratifikácie. "Aj z tohto dôvodu sme museli v našej nemocnici vytvoriť úplne nové pandemické pavilóny, ktoré vznikli v priestoroch nášho pavilónu urológie a Liečebne dlhodobo chorých. Odborný personál je preradený z jednotlivých oddelení, čo komplikuje prácu ako v COVID pavilónoch, tak na štandardných oddeleniach, kde sú tímy oslabené nielen z dôvodu výpadku personálu v karanténe pri ochorení COVID-19, ale zároveň preradením ich kolegov do pandemických pavilónov, mobilných odberových miest a iných činností, ktoré nám vyplynuli v rámci pandémie. Napriek tomu robíme maximum, aby sme zabezpečili naďalej neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov," vysvetlila nám hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Ako to v Covid pavilóne v Žiline  vyzerá, si môžete pozrieť vo fotogalérii.

FOTOGALÉRIA (Zdroj: FB Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina/Michal Burza):

V Žiline, pokiaľ ide o personál, chýbajú najmä sestry, keďže mnohé sú infikované ochorením COVID-19. K dnešnému dňu (23.12.2020) je v karanténe spolu 151 zamestnancov nemocnice, z toho 102 zdravotníkov. "Z väčšej polovice ide práve o sestry. Mnoho z nich je na PN aj z iného dôvodu, ako je nový koronavírus, a tak nám chýba už takmer štvrtina sestier z celkového plného stavu. Komplikovaná a náročná situácia je na oddelení LDCH, internom oddelení, onkológii i úrazovej chirurgii, čo ovplyvnilo aj zmeny v rámci vianočných služieb. Personál je preťažený a prestáva vládať psychicky i fyzicky," dodáva hovorkyňa.

Aktuálne je v COVID pavilónoch žilinskej nemocnice hospitalizovaných 52 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19, z toho päť s nutnosťou pripojenia na umelú pľúcnu ventiláciu, traja sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Súčasné vekové rozpätie pacientov hospitalizovaných v pandemických pavilónoch je od 34 do 91 rokov. "Pacienti, ktorí sú u nás hospitalizovaní a vyžadujú potrebu umelej pľúcnej ventilácie, sú momentálne vo veku do 69 rokov, rozhodujúcim však v tomto prípade nie je vek, ale organizmus, ktorý môže spôsobiť veľmi kritický stav, bohužiaľ, aj u mladších ľudí," prezradila Lenka Záteková.

Žilinskí zdravotníci majú aj odkaz pre všetkých občanov. Želajú im pokojné a zdravé Vianoce, ktoré, veria, ľudia strávia v kruhu len svojej najbližšej rodiny, vďaka čomu spoločne znížime riziko rýchleho šírenia ochorenia. "Naším najväčším prianím je vrátiť sa k normálnej práci, pomáhať pacientom v plnom nasadení a opäť sa spoločne stretnúť s priateľmi, blízkymi bez strachu či obáv," odkazujú zdravotníci zo Žiliny.

(ms)

Páčil sa vám článok?