Onkologickí pacienti pokračujú v liečbe aj napriek pandémii

5.12.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Onkologickí pacienti v rámci možností naďalej pokračujú v systémovej liečbe, aj napriek súčasnej pandémii nového koronavírusu, prakticky bez zmeny. Samozrejmosťou sú dôkladne nastavené protiepidemiologické opatrenia.

"Pacienti, ktorí vyžadujú podanie systémovej onkologickej liečby a nemajú k nej kontraindikácie, majú liečbu podávanú," komentovala riaditeľka Národného onkologického inštitútu (NOI) Mária Rečková, pričom uviedla, že problémy, s ktorými sa stretávajú, napríklad z hľadiska dostupnosti liečby, či rádioterapie, nesúvisia so súčasnou epidemiologickou situáciou. 

Ak došlo k liečebnému odkladu niektorého z pacientov, väčšinou sa tak stalo z medicínskeho dôvodu. Rečková vysvetlila, že v rámci súčasnej epidemiologickej situácie sa mohlo stať, že sa u individuálneho pacienta počkalo na pokračovanie v liečbe v prípade, že bol v kontakte s pozitívnou osobou, alebo človekom s ochorením COVID-19, kým nemal negatívny výsledok PCR testu.

"V jednotlivých individuálnych prípadoch sa vždy zvažuje  medicínske hľadisko, prípadne sa konzultuje s infektológom," uviedla s tým, že infekcia nového koronavírusu môže skomplikovať priebeh samotného onkologického ochorenia, a to nielen z hľadiska samotnej infekcie, ale vo väčšine prípadov aj z dôvodu potreby prerušenia onkologickej liečby.

Rečková dodala, že nemá vedomosť o takom prípade, keď by bol pacient reálne ohrozený tým, že sa nedostal k lekárovi na určený termín alebo na liečbu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?