Plošné testovanie: Pozor, ak sa plánujete otestovať u súkromníka, neuznajú vám hocijaký negatívny test

27.10.2020

Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Páčil sa vám článok?

Viacerí Bratislavčania by namiesto štátneho celoplošného testovania, ktoré má byť v sobotu a nedeľu, uprednostnili test v súkromnom laboratóriu. Zaplatia zaň síce desiatky eur, ale na druhej strane nehrozia také zástupy množstva ľudí, aké sme videli minulý víkend na Orave. Napokon, premiér Igor Matovič pred pár dňami vyhlásil, že je možné dať sa otestovať aj súkromne. Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí - nie je test ako test!

Hoci celoplošné testovanie, ktoré pre nás pripravuje štát spolu so samosprávami, sa bude realizovať antigénovými rýchlotestami, v prípade súkromných laboratórií to neplatí. Aspoň tak to vyplynulo z vyjadrenia, ktoré nám dnes poskytla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. A dôvod? "Antigénové testovanie v ambulanciách lekárov a na súkromných klinikách nespĺňa podmienky certifikovaného antigénového celoplošného testovania," prekvapila hovorkyňa.  

Ak sa teda nechcete z nejakého dôvodu zúčastniť na bezplatnom štátnom testovaní v odberových centrách a nechcete ani zostať zatvorení v nariadenej karanténe, musíte ísť na PCR testy, ktoré si zaplatíte. Len tie totiž štát uznáva. "Ako náhrada certifikátu s negatívnym výsledkom z celoplošného testovania budú akceptované negatívne výsledky iba RT-PCR testov za predpokladu, že výsledok testu osoba obdrží v časovom intervale, ktorý je vymedzený dňom 31.10. 2020 (sobota) až 1.11. 2020 (nedeľa)," spresnila pre banoviny.sk Eliášová.

Trochu inak sa však o požadovanom dátume testu vyjadril minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej besede dnes popoludní. Vysvetlil, že keď absolvujete PCR test v súkromnom laboratóriu aj po termíne štátneho celoplošného testovania, napríklad v pondelok 2. novembra, bude to v poriadku. V domácej karanténe však musíte zostať až dovtedy, kým nebudete mať v ruke výsledok tohto testu. Samozrejme, negatívny. 

Podľa uznesenia vlády zo stredy 28. 10. bude napokon akceptovaný negatívny PCR test vykonaný od 29. 10 do 1. 11. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová nás v utorok informovala aj o tom, že budú potrebné dva takéto testy s presným týždenným odstupom - tak, ako sa to plánuje pri celoplošnom testovaní. Podľa najnovších informácií však stále nie je jasné, či sa druhé kolo štátneho testovania naozaj uskutoční.

Ozvali sa nám viacerí čitatelia, ktorí si rezervovali antigénový test zo steru z nosohltana v súkromnej klinike už na piatok 30. októbra (pôvodne mal štát testovať aj v tento deň). Rezerváciu si urobili vopred, aby mali šancu, keby sa kapacity v súkromnej klinike naplnili. Teraz nevedia, čo robiť, keďže im tieto testy štát neuzná. Za test totiž museli zaplatiť vopred a ak ho neabsolvujú, peniazu im prepadnú. Suma za test sa pritom pohybuje od 55 do 70 eur podľa toho, kde sa objednáte. "No, asi si pôjdeme vystáť rad na štátny test," skonštatovala mladá Bratislavčanka. Oslovili sme súkromnú kliniku, ktorá antigénové výterové testy realizuje, či budú prípadne klientom vracať peniaze za zakúpené antigénové testy. Klinika Medante, ktorá takéto testy ponúka, sa včera (28.10) k vzniknutej situácii vyjadrila na svojej sociálnej sieti.

"Včera podvečer (27.10) naša vláda oficiálne zrušila možnosť testovať sa v súkromných zdravotníckych zariadeniach (ZZ) antigénovými testami pre účely celoplošného testovania COVID-19.
Žiaľ, napriek tomu, že nám bolo do včerajšieho dňa (27.10) deklarované, že máme mandát na tieto antigénové odbery, za 12 hodín dokázala naša vláda otočiť o 180 stupňov a tento mandát zrušila všetkým súkromným ZZ," uviedla klinika.
Deklarujú, že protilátky testujú od apríla, antigénovými testami výtermi z nosohltanu od začiatku októbra 2020. "Nami ponúkané antigénové testy NADAL od nemeckého výrobcu sú kvalitnejšie ako vládou zakúpené testy. Náš zdravotnícky personál je skúsený a citlivo pracujúci. Personálne materiálno technicky sme precízne vybavení. K testom vydávame štandardnú lekársku správu – potvrdenie o výsledku a absolvovaní testu. Táto však podľa rozhodnutia krízového štábu zo dňa 27.10. nenahrádza spomínaný certifikát," spresňuje klinika.
Klinika dopĺňa, že ľuďom, ktorí si u nich zakúpili test v dátumoch 28.10 až 29.10 platia pôvodné storno podmienky a peniaze im neprepadajú. Ponúkajú im test alebo inú službu v hodnote zakúpeného testovania, vyčerpať do 12 mesiacov odo dňa zaplatenia spomínanej klinike.
"Vzniknutá situácia nás mrzí a snažíme sa vyriešiť stav, ktorý sme my nevytvorili najvhodnejším spôsobom. Naša klinika za kompletné materiálno technické vybavenie, vrátane nakúpených testov riadne zaplatila, rovnako tak pokryla mzdy pracovníkom, ktorí tieto odbery vykonávajú," dodáva na záver klinika. Klinika  naďalej vykonáva antigénové aj protilátkové testy pre všetkých pacientov, ktorí o tieto testy majú záujem.

Podobný krok urobila ďalšia naša čitateľka, pani Katka s manželom, tí si však predvčerom rezervovali PCR test v súkromnom laboratóriu na Galvaniho ulici. "Som rada, že ten test nám nakoniec uznajú, veci sa menia z hodiny na hodinu," zhodnotila. 

V prípade, že absolvujete plošné testovanie, dostanete certifikát so špeciálnymi znakmi a značkou daného odberného miesta, aby sa nedal falšovať.

(nc)

 

 

Páčil sa vám článok?