Biochemik Pavol Čekan varuje - čo všetko sa musí zmeniť, ak chceme zvládnuť druhú vlnu koronavírusu?

28.8.2020

Zdroj: FB P.Č.

Páčil sa vám článok?

Spoločnosť MultiplexDX biochemika Pavla Čekana vyvinula a spolu s nadáciou ESET venovala v máji Slovensku 100-tisíc genetických testov na koronavírus. Pred letom sa epidemiologická situácia zlepšila, ale v druhej polovici augusta už počet pozitívne testovaných na COVID-19 pribúda a nahlas sa hovorí o druhej vlne ochorenia. Ako by sme sa na jej príchod mali pripraviť?

Pavol Čekan zverejnil vo štvrtok na sociálnej sieti status, v ktorom sa zaoberal tým ako sme pripravení na zvyšujúci sa počet infikovaných a druhú vlnu pandémie. Stanovil v ňom 5 kľúčových bodov, v ktorých musíme zabrať, ak ju chceme čo najlepšie zvládnuť:

1. Signifikantne zvýšiť kapacity na efektívne vyhľadávanie pozitívnych pacientov a ich kontaktov aj s využitím digitálnych technológii

2. Zvýšiť kapacitu rutinného testovania, hlavne pre prichádzajúcich ľudí zo zahraničia.

3. Zaviesť automatizovaný zber čo najväčšieho spektra dôležitých dát o šírení infekcie.

4. Zlepšiť zrozumiteľnú a informatívnu komunikáciu smerom k verejnosti.

5. Dbať na prevenciu proti vírusu - nosenie rúšok, dezinfekcia, karanténne opatrenia, atď.

Pavol Čekan opisuje súčasnú realitu nasledovne: "Epidemiológovia hlásia nedostatočné kapacity, odberové miesta hlásia preťaženie systému, o zásobách IVD certifikovaných PCR testoch vieme málo a tí, ktorí by o tom mali vedieť, si zavádzajúc zamieňajú odberové sety s PCR testami. O dátach o šírení infekcie nevieme nič a ľudia sa sťažujú, že sú malo informovaní. Každý deň tŕpneme, koľko bude pozitívnych pacientov, či ešte máme testy, či nastúpia deti do škôl, či máme dostatok masiek, rúšok, ochranných odevov, či už tu máme nekontrolované komunitné šírenie, či naozaj zvládneme druhú vlnu pandémie."

Podľa popredného biochemika sa čas kráti a už musíme začať brať túto situáciu vážne: "Už je neskoro zvaľovať vinu na druhých, ale musíme krok po kroku robiť zásoby chýbajúcich strategických komodít (testy, lieky, vakcíny, ventilátory, ochranné odevy, masky, rukavice, atď.), navýšiť personálnu kapacitu ÚVZ, RÚVZ, či iných štátnych zdravotníckych a diagnostických inštitúcií, zapojiť vedecké pracoviská do boja proti pandémii, atď. Už sa nemôžeme spoliehať len na zodpovednosť všetkých občanov. Tento luxus je už neodvratne preč. O príčinách je zbytočné diskutovať. Treba začať konať!"

(ars)

Páčil sa vám článok?