Máme druhú vlnu pandémie: Minister Krajčí prezradil, čo budú od detí žiadať pred nástupom do školy

11.8.2020
Minister Krajčí

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího je už u nás druhá vlna pandémie. Ministerstvo zároveň neodporúča cestovať do zahraničia.

Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. Po stretnutí pandemickej komisie to v utorok povedal minister Krajčí. Podľa jeho slov je už u nás druhá vlna pandémie koronavírusu.  "Máme tu, aj v okolitých krajinách druhú vlnu pandémie. Našťastie, situáciu máme pod kontrolou. Navrhli sme však, aby bolo zvolané konzílium epidemiológov," informoval dnes podvečer na tlačovej besede po rokovaní pandemickej komisie minister zdravotníctva Marek Krajčí. Avizoval, že bude zasadať konzílium odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

""Dobrou správou je, že Slovensko má oddnes nový pandemický plán. Podľa pandemického plánu máme zabezpečenú pripravenosť Slovenska na pandémiu akútnych respiračných ochorení aj do budúcna. Ten pandemický plán bol prepracovaný v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19. Jeho cieľom je eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, chodu hospodárstva, stavanie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zabepečujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním ochrany verejného zdravia," povedal minister Krajčí.

Kvôli aktuálnej situácii s koronavírusom ministerstvo aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia.  

Hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že v súčasnosti Slovensko zaznamenáva desiatky ochorení denne. "Osobne som sa bál, že tie čísla budú ešte väčšie, keď sa budú ľudia vracať z dovolenkových destinácií," informoval Mikas. Situácia podľa neho zatiaľ nie je alarmujúca pre našu krajinu. "Zachytávame prípady, ak chceme zachytiť druhú vlnu včas, musíme robiť takéto epidemiologické opatrenia," povedal Mikas. Podľa Mikasa zároveň nemá zmysel robiť 10-tisíc testov denne v našej krajine.

Na situáciu týkajúcu sa začiatku školského roka a nástupu detí do škôl je potrebné sa pripraviť. "Zajtra prednesiem odporučenie, aby sa zvážilo, že každé jedno dieťa by malo mať čestné prehlásennie o dezinfekčnosti a prehlásenie o absencii v zahraničí za posledných 14 dní. Malo by tam byť aj to, či sa dieťa zúčastnilo nejakých hromadných podujatí," povedal Krajčí. Rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou.

​Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti chce minister zdravotníctva Marek Krajčí predniesť na stredajšom rokovaní vlády, ktoré budu už zajtra 12.8. Podľa epidemiologičky je na Slovensku stále kontrolovaný prenos koronavírusu.

(nc)

Páčil sa vám článok?