Ponechanie nedele ako sanitárneho dňa je podľa právnikov protiústavné, kritizujú aj hlavného hygienika

15.6.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Opatrenie, ktoré hovorí o tom, že v nedeľu majú zostať obchody zatvorené, kritizujú viacerí právnici a zatiaľ sa v tomto smere nedohodli ani koaličné strany.

Núdzový stav, vyhlásený 16. marca v dôsledku pandémie nového koronavírusu, sa skončil v sobotu 13. júna. Príkaz mať zavreté v nedeľu z dôvodu sanitárneho dňa ostáva v platnosti aj naďalej. 

Predseda vlády Matovič sa netají tým, že by podľa neho mali byť obchody v nedeľu zatvorené aj po koronakríze, na to by sa však museli zmeniť zákony. Zastavenie nedeľných predajov tak zatiaľ platí len vďaka tomu, že ich neuvoľnil hlavný hygienik Ján Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva obhajuje svoj rozhodnutie zachovať obchody v nedeľu zatvorené. „Celý proces sanitácie si vyžaduje profesionálny prístup a dostatok času na realizáciu, čo nie je možné v bežné pracovné dni zabezpečiť. V súčasnej epidemiologickej situácii je potrebné týmto postupom venovať náležitú pozornosť, ktorá zahŕňa aj zvýšenú frekvenciu sanitačného dňa,“ hovorí hovorkyňa úradu Daša Račková.

Ako podotkla, bežne podľa prevádzkového poriadku zariadenia sa sanitačný deň vykonáva 1x za mesiac, eventuálne podľa charakteru práce alebo potreby aj častejšie. Súčasná situácia si podľa nej vyžaduje častejšiu realizáciu sanitačného dňa.

Zároveň vysvetlila, prečo je ako sanitárny deň v aktuálnej situácii plošne určená nedeľa. "Nemálo prevádzok je aj v obvyklej situácii počas tohto dňa zatvorených, respektíve má výrazne obmedzené otváracie hodiny. Epidemiológom preto prišlo v aktuálnej situácii ako prijateľné riešenie stanoviť sanitárny deň na nedeľu," dodala Račková.

Iniciatíva veľkých nákupných centier platforma "Ako dlho vydržíme", s týmto argumentom nesúhlasí. Dezinfekcia predajne sa podľa nich dá urobiť aj bez zatvorenia obchodov v nedeľu, napríklad večer po zatvorení predajne.

Členovia platformy „Ako dlho vydržíme“ preto ponechanie sanitárneho dňa na nedeľu s povinnosťou zavrieť obchody vnímajú ako nešťastný krok, ktorý nielenže nemá opodstatnenie, ale ani nie je v súlade s ústavou.

Nákupné centrá sú moderné budovy, ktoré sa dajú jednoducho dezinfikovať, a v rámci ktorých sa dlhodobo zabezpečujú vysoké hygienické štandardy. „Epidemiologická situácia na Slovensku je, vďaka krokom vlády a zodpovednosti nás všetkých, mimoriadne priaznivá. Ak aj malo zmysel obchody dezinfikovať len raz týždenne, v súčasnosti je už zbytočné mať kvôli tomu zavreté celý deň,“ pripomína zástupca platformy Peter Papanek s tým, že by výber dňa či času mal byť na slobodnom rozhodnutí predajcov a nie nariadený štátom práve na nedeľu.

Kompletná dezinfekcia ako opatrenie na ochranu verejného zdravia sa dá vykonať aj bez zatvorenia prevádzky či v čase mimo otváracích hodín – teda aj bez toho, aby sa plošne na jeden celý deň v týždni zatvorilo.

S tým súhlasí aj ústavný právnik  a bývalý politik Radoslav Procházka. Upozorňuje, že v časti, v ktorej Úrad verejného zdravotníctva SR VZ nariaďuje raz do týždňa dezinfekciu, sa ešte pohybuje v medziach svojej právomoci. Tam ale podľa neho opodstatnenosť tohto nariadenia končí.

„V časti, v ktorej prikazuje zatvorenie prevádzok každú nedeľu v mesiaci, ide ÚVZ úplne za hranicu. Navyše opatrenia, ktoré ÚVZ publikuje výlučne cez webstránku, nie sú ani úradne vyhlásenými právnymi aktmi a predstavujú skôr želania než príkazy, ktorých nedodržanie by bolo možné sankcionovať.“
Podľa ústavného právnika Mareka Benedika opatrenie Úradu verejného zdravotníctva opätovne nariaďujúce zatvorenie maloobchodných prevádzok a povinnú dezinfekciu v nedeľu za aktuálnej situácie už ani nespĺňa ústavný princíp nevyhnutnosti – nie je totiž primerané.

„Obmedzenie stretávania sa ľudí v maloobchodných prevádzkach v jeden deň v týždni už nie je nevyhnutné na dosiahnutie sledovaného cieľa. Na vykonanie dezinfekcie priestorov zjavne nie je potrebné zatvárať prevádzku na celý jeden deň. Môže sa naopak javiť, že ide o opatrenie fakticky zavádzajúce trvalý zákaz nedeľného predaja. O motivácii skrytými ideologickými dôvodmi sa môžeme len dohadovať, v každom prípade by to bolo v sekulárnom štáte, akým SR je, neprípustné.“

Parlament neúspešne hlasoval o návrhu zákona, ktorý mal zakázať nedeľný predaj, podporilo ho však len 35 poslancov. Návrh do parlamentu predložila opozičná strana Kotlebovci – ĽSNS. Koaličná zmluva OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí však hovorí o tom, že bez dohody v koalícii koaliční poslanci nebudú hlasovať za opozičné návrhy.

Aktuálne iba OĽa v koalícii presadzuje zákaz nedeľného predaja; SaS, Sme rodina aj Za ľudí sú proti. Matovič sa naposledy vyjadril, tak, že obhajuje ponechanie zákazu nedeľného predaja. „Ja by som ich zavrel v nedeľu hneď, aj natrvalo,“ povedal. „Zároveň si ctím koaličnú dohodu, ktorá hovorí o tom, že kým nie sme dohodnutí všetci štyria, tak platí súčasný stav.“

​Nepáči sa mu nápad koaličných partnerov dať zamestnancom v predajniach možnosť uplatniť si výhradu vo svedomí a odmietnuť v nedeľu pracovať. Zamestnanci by si podľa neho výhradu v svedomí nemohli slobodne uplatňovať.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?