VIDEO Dojemné scény: Na hranice prišli protestovať rodiny, ktoré sa nevedia dostať na Slovensko

30.5.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na hraničnom priechode s Rakúskom Petržalka-Berg sa zhromaždili nespokojní slovenskí občania, ktorí však stoja na rakúskej strane hranice. Zo Slovenska ich však prišli podporiť aj domáci, najmä rodinní príslušníci. A došlo k naozaj dojemným situáciám.

Ani súčasný režim na hraniciach nerieši situáciu všetkých ľudí. A práve tí sa dnes zhromaždili na hraničnom priechode Petržalka -Berg. Možnosť opustiť Slovensko na 48 hodín do vybraných krajín sa týka totiž tých, čo žijú vo svojej starej vlasti. Upravený režim majú aj pendleri, no to ešte zďaleka nie sú všetci ľudia, ktorí sa chcú dostať na Slovensko.

Dnes na hranice prišli protestovať tí, ktorí žijú v zahraničí a potrebujú ísť na pár dní domov. Či už vidieť svojich chorých rodičov, navštíviť rodinu a podobne. Po prekročení hranice by však museli absolvovať 14-dňovú karantérnu, v lepšom prípade domácu, po piatich dňoch absolvovať testy a podobne. "Nemôžem si to dovoliť, potrebujem sem ísť iba na tri dni pozrieť ťažko chorého otca, na dlhšie ma zamestnávateľ nepustí," vysvetlila nám jedna z protestujúcich. Ide teda vlastne o našich občanov, ktorí formálne prekročili povolených 48 hodín na pobyt v jednej zo susedných krajín.

FOTOGALÉRIA:

Na mieste tak vzniklo viacero dojemných scén. Betónové zábrany, ktoré vidíme, sú vlastne hranicou. A tak sa pri nich stretli rodiny z oboch strán. Starí rodičia mohli vidieť bábätko, vnuka, ktorého im prišli ukázať deti.

Na tomto videu vidíme organizátora protestu, muža žijúceho vo Švajčiarsku, ktorý sa  na štátnej hranici objíma so synmi žijúcimi na Slovensku. Dovolili im to rakúski policajti:

Protestujúci teda neblokujú dopravu, na mieste je slovenská i rakúska polícia. Na hraniciach však dnes bola aj detská ombudsmanka Viera Tomanová.

Článok budeme aktualizovať.

(ms)

Páčil sa vám článok?