Matovič: Ak budú majitelia posilňovní blokovať D1, urobím z toho trestný čin

24.5.2020
0

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Ak budú majitelia fitness centier blokovať v pondelok diaľnicu, predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) predloží návrh zákona, ktorý takéto konanie urobí trestným činom. Šéf Únie fitness centier ráno Pavel Kiseľ ráno potvrdil, že blokáda sa napriek tomu uskutoční.

Podľa Kiseľa sa s políciou dohodli, že diaľnicu spomalia na veľmi krátky čas v úseku Triblavina. Následne by so svojimi požiadavkami chceli ísť pred úrad vlády.

Ak D1 blokovať nebudú, Matovič navrhne ich odškodnenie. Premiér to uviedol v nedeľu večer na sociálnej sieti s tým, že o otvorení fitness centier rozhodne iba konzílium odborníkov. Matovič vo svojom statuse na sociálnej sieti avizuje, že v pondelok dopoludnia zasadne opätovne konzílium a bude riešiť okrem iných tém aj možné otvorenie fitness centier a ostatných vnútorných športovísk. Dodal tiež, že v prípade, ak konzílium nechá fitness centrá zatvorené, tak je pripravený v koalícii presadiť odškodné v podobe voľných permanentiek pre osoby nad 40 rokov. Návrh prezentoval podľa vlastných slov aj v utorok (19. 5.) na stretnutí s poslancami za OĽaNO a hlavným hygienikom.

Premiér zároveň varuje, že ak pristúpia majitelia fitness centier k blokáde diaľnice, tak z plánu odškodnenia upustí. „Rovnako blokáda diaľnice spôsobí, že predložím návrh zákona, ktorý takúto činnosť bude považovať za trestný čin, tak, ako je to v iných civilizovaných krajinách,“ doplnil premiér. „Nemôže si viac niekto myslieť, že obmedzovaním slobodného pohybu iných a braním si za rukojemníkov nevinných ľudí, bude beztrestne získavať pre seba akékoľvek výhody,“ myslí si Matovič.

Majitelia fitnescentier sa rozhodli štrajkovať. V pondelok 25. mája ráno o 6.30 h chcú zablokovať vstup do hlavného mesta. Dôvodom je podľa Pavla Kiseľa z Únie fitness centier Slovenska ignorovanie súčasnej situácie 2300 prevádzok na Slovensku, ktoré vytvárajú takmer 20 tisíc pracovných príležitostí. Štrajkujúci žiadajú okamžité uvoľnenie ich podnikania a otvorenie fitnescentier.

Celý text Igora Matoviča bez redakčných úprav:

ODKAZ SVALOVCOM

Hneď na úvod - nikdy som nebol v posilke a nehanbím sa za to. Na druhej strane si myslím, že je to chyba a ľudia by do posilky chodiť určite mali ... a možno aj ja dostanem niekedy chuť a rozum,)

Rád kedy-tedy prezradím čo-to zo zákulisia politiky, tak teda:

1) Na ostatnom konzíliu epidemilógov, infektológov a verejných zdravotníkov (ktoré jediné rozhoduje o postupnom uvoľňovaní opatrení) v pondelok bola téma otvorenia fitiek "na vážkach" - cca polovička ľudí bola veľmi opatrne za otvorenie za prísnych hygienických podmienok a cca polovička to považovala v danej situácii za riziko, ktoré si zatiaľ nemôžeme dovoliť podstúpiť. Nakoniec prevážil opatrný prístup.

2) Vzhľadom na to, ešte v pondelok prítomní dospeli k dohode, že sa stretnú ďalší pondelok (zajtra) opäť a opätovne sa téma fitiek otvorí.

3) V utorok som sprostredkoval stretnutie našich poslancov (Peter Vons - zakladateľ slovenskej naturálnej kulturistiky, Richard Nemec - reprezentant SR, Romana Tabak - reprezentantka SR, Jožo Bubnár, Michal Šipoš - predseda poslaneckého klubu OĽANO) s hlavným hygienikom MUDr. Mikasom, ktorí prišli "prosiť" za fitká. Na tomto stretnutí som prítomným pánom prezentoval plán, že v prípade, ak konzílium naďalej bude trvať na zatvorení fitiek, presadím v koalícii odškodné pre fitká v duchu, aby ľudia nad 40 rokov získali voľné vstupky, ktoré preplatí štát.

Čiže - zajtra - v pondelok od 10h je, minulý pondelok dohodnuté, zasadnutie konzília a mimo iných kopu tém - ako uvoľnenie podmienok pre reštaurácie, kiná, divadlá, hranice, detské denné stacionáre ... budú riešiť aj otázku možného otvorenia fitiek a ostatných vnútorných športovísk.

Čiže milí svalovci - nikto na vás nezabudol a nikto vám cielene neubližuje. Stojím za akýmkoľvek doterajším rozhodnutím konzília špičkových slovenských odborníkov ... a budem stáť za akýmkoľvek ich rozhodnutím, ktoré spravia zajtra - v pondelok ako aj v budúcnosti. Od začiatku som chránil ich rozhodnutie od nátlaku akýchkoľvek nátlakových skupín ... a boli ich haldy - zbohatlíkov či lobistov, pre ktorých prachy sú jediná hodnota v živote.

To znamená - ak sa zajtra ráno rozhodnete blokovať diaľnicu, ako sa vyhrážate, absolútne nič si nepomôžete - respektíve - len a len ublížite nevinným ľuďom, ktorým znepríjemníte život, lebo im znemožníte byť načas v práci.

Pre istotu ešte raz a lopatisticky - jediný kto rozhodne o prípadnom otvorení fitiek bude konzílium, nie blokáda diaľnice. Blokáda diaľnice však dosiahne niečo iné - ak konzílium nerozhodne o otvorení fitiek, mňa ani len nenapadne rozmýšlať o akejkoľvek inej podpore fitiek, ako som písal vyššie.

Rovnako blokáda diaľnice spôsobí, že predložím návrh zákona, ktorý takúto činnosť bude považovať za trestný čin, tak, ako je to v iných civilizovaných krajinách. Nemôže si viac niekto myslieť, že obmedzovaním slobodného pohybu iných a braním si za rukojemníkov nevinných ľudí, bude beztrestne získavať pre seba akékoľvek výhody.

ps. Vážim si, že sa od blokády diaľnice dištancuje Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja (SAFKST), ktorých športovci patria medzi svetovú špičku - a rovnako väčšina slovenských fitiek.

ps2. Ak ktokoľvek po vyššie napísanom bude napriek tomu blokovať diaľnicu, nebude za tým úprimný záujem pomôcť fitkám, ale záujmy niekoho iného z pozadia - koho, si je veľmi ľahké domyslieť.

ps3. Dík za pochop. Neberte to v zlom, ale v mene Slovenskej republiky, ktorú reprezentujem, považujem za dôležité ľuďom na Slovensku, ktorých záujmy máme chrániť, odkázať, že sa nenecháme akokoľvek a kýmkoľvek vydierať. Peace

........................
doplnené:

Nechce sa mi reagovať v komentároch, ale je tam x-krát napísané niečo v duchu "presne tak, takto sa má komunikovať s vypatlancami" ... nepáči sa mi to a nesúhlasím. Otvorenie fitiek nie je len otázka pár vypatlancov, ktorí tam chodia, ale aj absolútnej väčšiny úplne normálnych ľudí, ktorí si chodia zacvičiť a najmä je to v tomto prípade otázka zamestnancov fitiek - trénerov, recepčných, upratovačiek ... Títo ľudia si nezaslúžia škatulkovanie do jednej skupiny s nejakými vymletými hlavami. Cieľom môjho statusu je rozumným ľuďom vo fitkách - zamestnancom ako aj zákazníkom vysvetliť, ako sa veci v skutočnosti majú a že trochu strpenia je v tejto chvíli omnoho lepší recept ako branie si rukojemníkov.

A odkaz ešte pre druhú stranu - nie, nemáte pravdu, že fitko je bezpečné prostredie - príklad z Južnej Kórei, kde jeden klient fitka nakazil 112 ľudí, je odpoveď faktom na vaše fabulácie.

(ms), tasr

Páčil sa vám článok?