VIDEO Inteligentná karanténa sa spustí už v piatok: Takto bude fungovať

19.5.2020
Igor Matovič

Zdroj: Úrad vlády

Páčil sa vám článok?

Podmienkou splnenia je, aby testovacia fáza, ktorá ešte prebieha, dopadla úspešne. Slovensko sa tak stane treťou krajinou v Európskej únii, ktorá bude mať zavedený do praxe systém inteligentnej karantény.

"Na Slovensku stále máme približne 2-tisíc ľudí, ktorí sú roznášačom vírusu. A nemáme ich identifikovaných," povedal dnes na brífingu na štátnej hranici s Rakúskom Jarovce -Kittsee premiér Matovič.

Podokol, že musíme naďalej chrániť ochranný val na hraniciach. V prípade nedodržania karantény hrozí  pokuta až do výšky 1 650 eur. Spustením tohto projektu sa však neruší štátna karanténa, táto smart verzia bude dobrovoľná.

"Bohužiaľ, v rámci Európy sú stále krajiny, ktoré majú veľmi veľký problém s vírusom a my musíme chrániť ľudí v našej krajine," povedal Matovič.

Zdroj: Úrad vlády

​Premiér predpokladá, že od piatka 22.5 bude nasadený ostrý štart smart karantény a dodal, že v takejto inteligentnej podobe budeme tretia krajina, ktorá nasadzuje smart karanténu. "Nemecko či Švajčiarsko a iné rozvinuté krajiny takýto systém nemajú zavedený, budeme takým európskym vzorom," dodal Matovič. 

„Pre širokú verejnosť by sme túto smart karanténu chceli spustiť už tento piatok, podmienkou je, aby testovanie aplikácie dopadlo dobre. Aktuálne všetko nasvedčuje tomu, že by sme to mali stihnúť,“ uviedol člen permanentného krízového štábu Ján Bučkuliak, ktorý viedol projekt vývoja smart karantény.

Presný postup bude fungovať tak, že repatrianti vyplnia formulár na stránke korona.gov.sk, formulár ich vyzve, aby si stiahli mobilnú aplikáciu a aktivovali ju, aby mohli byť pripravení prísť na Slovensko. "Aktivovanie aplikácie je podrobenie aj prvou referenčnou fotkou - biometriou tváre s tým, že registráciia vytvorená na webe sa spáruje s mobilným zariadením," informoval Bačkuliak. Následne prebehne dodatočne overenie, ktoré má zabezpečiť pravosť aplikácie. Repatriant podpíše čestné vyhlásenie a poučenie. Domov, respektíve na miesto domácej izolácie, sa presunie individuálne.

"Po súhlase dotknutého budeme vedieť monitorovať domácu karanténu, a tým pádom to nebude ohrozenie pre ostatných ľudí. Nejde o sledovanie ľudí, hovorí len o tom, že došlo k porušeniu karantény. Nebude zrejmé, kde sa daný človek nachádza," povedal minister rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

Ak prichádzate domov zo zahraničia do domácej karantény, automaticky sú v domácej izolácii aj ostatní členovia domácnosti. Ak však človek prichádzajúci zo zahraničia nechce poslať do domácej karantény aj členov rodiny, môže si nájsť iné miesto na pobyt v smart karanténe. "Môže to byť garsónka, záhradná chatka, domček, " povedal  Bučkuliak a minister Krajčí ho doplnil, že to môže byť aj hotel, ak zariadenie splní hlavným hygienikom predpísané hygienické štandardy.

Zdroj: Úrad vlády

Ak na mieste, ktoré si zvolíte ako svoju domácu karanténu nebude signál alebo internet, úrad verejného zdravotníctva vás vyhodnotí ako podozrivú osobu.

Kontroly cez mobilnú aplikáciu budú náhodné a náhodný bude aj počet kontrol počas dňa. "Je tam však časový interval, viete sa potom dohodnúť so zamestnancom úradu verejného zdravotníctva, prípadne mu vysvetliť dôvody, prečo ste to nestihli, napríklad ste boli v sprche," informoval ďalej Bačkuliak. 

Test na COVID-19 bude následne povinný aj počas absolvovania domácej karantény, repatrianti sa budú môcť od 3. dňa naň prihlásiť ,aby na 5.deň bolo všetko pripravené a aby sa test prakticky aj absolvoval. "Bez ohľadu, ako dopadne testovanie, repatriant zostáva 14 dní v domácej izolácii," dodal Krajčí.

Riešenie je medzirezortné. "Je úspešným príkladom, kedy digitalizácia a technologické riešenia môžu výrazným spôsobom pomôcť zvládať krízovú situáciu. Bola to spolupráca medzi súkromným sektorom, komunitou dobrovoľníkov a štátom. Štát nestála ani jedno euro," povedala Veronika Remišová podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu. 

Premiér nepovedal, či hranice Slovensko otvorí od 15. júna. Závisieť to podľa jeho slov bude od epidemiologickej situácie na Slovensku a v okolitých krajinách.

(nc)

Páčil sa vám článok?