Igor Matovič ohlásil štvrtú fázu uvoľňovania opatrení - čo všetko sa od stredy otvára alebo mení?

18.5.2020
Premiér Igor Matovič

Zdroj: Úrad vlády

Páčil sa vám článok?

Premiér Igor Matovič dnes poobede na tlačovej besede oznámil, že Slovensko od stredy 20. mája vstupuje do štvrtej fázy uvoľňovania preventívnych opatrení prijatých pred šírením koronavírusu. Čo všetko sa začne v najbližších dňoch sprístupňovať verejnosti?

Od stredy sa otvárajú všetky obchodné aj nákupné centrá s tým, že sa v nich mení podmienka na 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka z doterajších 25 metrov štvorcových. Naďalej však zostanú zatvorené detské kútiky. Všetky ostatné opatrenia, ako je napríklad dodržiavanie dvojmetrových vzdialeností, dezinfekcia rúk či nosenie rúšok zostávajú v platnosti. V súvislosti s fungovaním nákupných centier sa bude vypočítavať maximálny počet ľudí, ktorí môžu byť naraz prítomní a platiť bude aj zákaz združovania sa v spoločných priestoroch.

Otvárajú sa aj kiná, divadlá s kapacitným obmedzením do 100 ľudí v kultúrnom zariadení a sprístupnia sa aj vnútorné turistické atrakcie (okrem tých v ZOO a botanických záhradách). K už otvoreným holičstvám a kaderníctvam pribudnú tetovacie a pírsingové štúdia, avšak tiež len pri dodržiavaní prísnych hygienických predpisov. Môžu sa konať aj schôdze zo zákona či valné zhromaždenie, ale aj snemy bez limitov na počet osôb. 

Sprístupnia sa aj vnútorné plavárne a všetky športoviská, ale zatiaľ len pre športové kluby. Platí to aj pre  fitnescentrá, kam sa ešte "pospolitý ľud" nedostane... Vonkajšie športoviská budú tiež otvorené pre všetky druhy športov – vypadáva však podmienka bezkontaktnosti a zákaz používania WC, ale naďalej zostanú bez šatní i obecenstva.

Od stredy už bude možné aj verejné stravovanie v interiéroch – hotelov, penziónov, reštaurácií, teda už nielen na terasách, ako aj doteraz, ale aj vnútri, avšak nevyhnutná bude dobrá vzduchotechnika, aby bola zabezpečená ventilácia vzduchu a stoly budú musieť byť od seba dva metre vzdialené a zostáva v platnosti aj počet dvoch osôb pri stole s výnimkou rodín s deťmi... Predĺžia sa aj otváracie hodiny, takže záverečná nebude musieť byť o 20. hodine, ale až o 22. hodine. 

Od štvrtka platí nové opatrenie na hraniciach - každý občan, ktorý má prechodný alebo trvalý pobyt v Slovenskej republike, môže vycestovať do týchto ôsmich, z hľadiska šírenia COVID-19 bezpečných krajín: Poľsko, ČR, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Nemecko, Švajčiarsko a v prípade, že sa z nich vráti do 24 hodín – tak sa nemusí testovať ani ísť do karantény. 

Rúška budú naďalej povinné v interiéroch, pričom vonku už bude nosenie rúšok dobrovoľné, ak sa zachovajú päťmetrové vzdialenosti od iných osôb.

Od 1. júna 2020 sa opäť otvárajú všetky škôlky a základné školy pre žiakov od 1. do 5. ročníka, pre žiakov od 6. až do 9. ročníka základných škôl bude naďalej fungovať tzv. dištančné vzdelávanie. V jednej triede bude môcť byť maximálne 20 žiakov, deťom by mali poverení pedagógovia bezkontaktne merať teplotu pred začiatkom vyučovania a povinné bude nosenie rúšok a to aj u učiteľov. Obnoviť výučba by sa mala aj v ľudových školách umenia. 

(ars)

Páčil sa vám článok?