ANKETA: O termíne otvorenia škôl sa sporia učitelia aj politici. Čo si myslíte vy?

14.5.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Definitívne rozhodnutie o tom, či sa otvoria školy ešte do leta, má padnúť v pondelok 18. mája, keď bude podľa premiéra Igora Matoviča jasný dopad uvoľňovania druhej a tretej fázy opatrení. Najskôr by sa tak malo stať 1. júna a škola má byť dobrovoľná. Súhlasíte? Hlasujte v našej ankete.

Júnový termín pripustil aj minister školstva Branislav Gröhling, a to v prípade materských škôl a prvého stupňa základných škôl. Zároveň uviedol, že nič nechce unáhliť, musia sa doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. „Diskusie s tímom epidemiológov a odborníkmi v tejto súvislosti naďalej pokračujú,“ povedal pre TASR minister, ktorý však tiež hovorí iba o dobrovoľnom nástupe žiakov do škôl. Teda rodičia majú mať možnosť nechať deti doma.

Zatiaľ to vyzerá tak, že ak do nedele dramaticky nestúpnu počty infikovaných koronavírusom,  materské školy a prvý stupeň základných škôl sa otvoria 1. júna.

Skúsený pedagóg a psychológ Miron Zelina je presvedčený, že otvoriť školy v júni by malo zmysel pre všetkých žiakov, za mesiac sa podľa neho dá dobehnúť a utvrdiť základné učivo. V prípade detí zo znevýhodneného sociálneho prostredia je aj za otvorenie letných škôl. „Odporúčam urobiť všetko pre to, aby sa žiaci zo znevýhodneného prostredia učili v škole čo najviac,“ uviedol nedávno pre Bratislavské noviny.

Niektorí čitatelia, ktorí reagovali na rozhovor s profesorom Zelinom, by však školy tak skoro neotvárali. Napríklad Katarína Puskailerová upozornila na možné komplikácie z pohľadu stredných škôl. „Pokiaľ by deti mali spĺňať súčasné hygienické požiadavky, tak v triede by ich musela byť polovica. A kde by bola ta druhá? To by si vyžadovalo úpravu rozvrhu. Vydávanie obedov pri súčasných podmienkach sa predĺži na dve hodiny. A ako s ubytovaním na internáte? Myslím si, že stredoškoláci sú dosť samostatní na to, aby zvládli online učenie.“ O otvorení stredných škôl sa však zatiaľ neuvažuje.

Podľa ďalšieho čitateľa Vladimíra Huttu by mali zostať deti doma až do septembra: „Aj tak si myslím, že pri našom školstve, aj keby sa tri mesiace absolútne neučili, tak to veľké škody nenapácha... Deti sú preťažené a učia sa kopec blbostí, ktoré by nemuseli... Náš systém absolútne nerozlišuje a nepodporuje to, na čo má dieťa prirodzený talent... Základná škola by mala prioritne naučiť deti myslieť a používať dostupné prostriedky... Každé dieťa je iné a podľa toho by sa k nemu malo pristupovať. U každého rozvíjať jeho špecifický talent.“

(ac)

Páčil sa vám článok?