Premiér Matovič ohlásil rýchlejšie uvoľňovanie opatrení: Otvárajú ďalšie obchody, terasy reštaurácií i ZOO

4.5.2020
Premiér Igor Matovič

Zdroj: Úrad vlády

Páčil sa vám článok?

Odborníci dnes rozhodovali, akou cestou pôjde naša krajina ďalej. Rozhodli, že fáza 2 a 3 sa spojí do jednej, nové opatrenia tak začnú platiť od stredy.

Premiér Matovič na dnešnej tlačovej besede povedal, že zaregistroval, že ľudia majú pocit, že je málo pravdepodobné stretnúť nakazeného. Na Slovensku je však podľa neho stále reálne od 1 600 do 4-tisíc nakazených ľudí. „Musíme si naďalej dávať veľmi veľký pozor,“ povedal s tým, aby boli ľudia veľmi zodpovední.

"Včera bola zverejnená informácia, že sme mali jedného pozitívneho, včera sme mali päť pozitívne testovaných. Včera na ulici som mal pocit, že ľudia si už myslia, že nemusia nosiť rúška," povedal premiér. 

"Sme na tom 10-krát lepšie ako okolité krajiny. Sme na tom naozaj veľmi dobre," pokračoval premiér, ale zároveň dodal, že Slováci nemôžu mať ešte pociť, že sú za vodou.

Matovič informoval, že konzílium dospelo k názoru, že naraz sa môže spojiť fáza 2 a 3. "Konzílium odborníkov rozhodlo, že sa môžeme vydať touto cestou," povedal Matovič. Od nasledujúcej stredy bude umožnené aj krátkodobé ubytovanie, penzióny, ale bez služieb ako wellness, jedlo bude vydané na izbu.

Podľa Matoviča akákoľvek prevádzka služieb bez metrážneho obmedzenia bude otvorená. Okrem nákupných centier. Otvoria sa aj terasy reštaurácií, pri jednom stole však budú maximálne dvaja ľudia, alebo rodičia s deťmi. V prevádzkach sa umožňuje otvoriť WC, ktoré musí byť každú hodinu dezinfikované. Okraje stolov musia byť dva metre od seba. Prevádzky musia dezinfikovať dotykové plochy po každom zákazníkovi. Pri stole môžu byť najviac dvaja ľudia alebo rodina s deťmi.

Zdroj: Úrad vlády

​Fázy uvoľňovania opatrení

Od stredy pribudnú tiež holičstvá, kozmetika a soláriá. Otvoria sa aj vonkajšie turistické atrakcie ako hrady, zámky a ZOO.

Konzílium sa dohodlo na tom, že skúšanie odevov sa dovolí, s tým že bude dezinfekcia rúk. "Skúšané modely zostanú 24 hodín bokom predtým ako si ich budú skúšať ďalší zákazníci," povedal Matovič.

Podľa Matoviča túto skúšku zvládneme len vtedy, ak budeme naďalej rovnako zodpovední ako doteraz. Zdôraznil, že sa budú dôraznejšie kontrolovať prijaté opatrenia. Dohliadať na to bude mestská a štátna polícia aj regionálni hygienici. Znižuje sa aj hranica kĺzavého mediánu v prípade opätovného zatvárania prevádzok. "Znižujeme hranicu a urobíme krok späť, z kĺzavého mediánu prejdeme zo 150 na 50. Ak sa situácia zhorší o 12-krát, tak pribrzdíme," upozornil Matovič.

"Ideme do rizika, zvyšujeme mobilitu obyvateľstva, zvyšujeme riziko, že sa stretne nakazený s nenakazeným," povedal k plánovaným prijatým opatreniam hlavný hygienik Ján Mikas. Naďalej vyzýva ľudí k noseniu rúšok, dodržiavaniu stále dôležitých dvojmetrových odstupov a k používaniu dezinfekcií.

Zmeny sa dotknú aj bohoslužieb, tie sa budú môcť od stredy 6. mája konať za prísnych hygienických opatrení a s obmedzeným počtom ľudí. Priblížil, že po dohode s Konferenciou biskupov Slovenska by mali byť v kostoloch vyznačené miesta, kde môžu ľudia sedieť a stáť. Odporúčané sú podľa slov premiéra tiež samostatné nedeľné bohoslužby pre seniorov.

Čo sa týka otvárania škôl a škôlok, k tomu bude samostatné stretnutie. "To bude doslova chirurgický rez. Z pohľadu chrípky je škôlka to najhoršie ohrozenie. Musí to byť veľmi veľmi opatrne," avizoval premiér s tým, že túto tému otvoria približne o 2 týždne.

Premiér odpovedal aj na otázky k obchodným nákupným centrám, zdôrazňoval v nich nebezpečnú cielenú socializáciu ľudí. Nákupné centrá podľa odborníkov predstavujú nielen nákupy, ale aj spôsob trávenia voľného času, Matovič hovorí o príklade zlého počasia, keď sa centrá zvyknú naplniť, ". Je tam otázka zhromažďovania sa ľudí v prevádzkach. Riziko, ktoré by s tým bolo spojené, by bolo už možno príliš veľké," hovorí Matovič o obchodných centrách.

(nc)

Páčil sa vám článok?