Infektológ Krčméry: Dovolenkujme radšej na Slovensku, inak riskujeme druhú vlnu nákazy

28.4.2020

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Ako bude vyzerať tohtoročná dovolenková sezóna v čase pandémie šírenia koronavírusu? Na dnešnej tlačovej konferencii premiéra Igora Matoviča sa k tomu vyjadrili odborníci.

Infektológ a člen permanentného krízového štábu Vladimír Krčméry vyhlásil, že spolu s ostatnými členmi krízového štábu robia všetko pre to, aby sa naša krajina vyhla druhej vlne." Preto by sme sa mali poučiť z chýb iných, aby sme sa nemuseli učiť my," uviedol k téme Krčméry.

Varuje, že ak začnú Slováci v blízkej budúcnosti cestovať mimo Slovenska za hranice, hrozí, že domov zavlečú nákazu a spustia tak epidémiu na Slovensku opäť.

Hovorí o trende spustenia druhej vlny iných krajín. "Druhá vlna je takmer vždy importovaná. To znamená, že keď sa nás pýtajú na dovolenky, ja stále hovorím, smerujme všetko tomu, aby sme mohli dovolenkovať tu na Slovensku a buďme veľmi opatrní, čo sa týka hraníc," hovorí infektológ Krčméry.

Podobná situácia ako u nás, je aj v niektorých susedných krajinách, konkrétne spomenul Maďarsko, Poľsko či niektoré časti Ukrajiny. V ich prípade môže byť rozhodnutie štátu iné, ako v prípade krajín, kde je nakazených a mŕtvych oveľa viac. Dôležité podľa neho je v rámci prevencie druhej vlny sledovať situáciu v okolitých štátoch. " Ako prevenciu druhej vlny, budeme sledovať situáciu v okolitých krajinách," informuje Krčméry.

Krčméry v súvislosti s druhou vlnou nákazy upozornil aj na medzinárodné letiská v blízkosti Slovenska. "Pokiaľ sa rozbehnú tie takzvané spiace letiská ako je Viedeň a vzrastie počet letov napríklad z Budapešti alebo z Prahy do krajín, kde začínajú pribúdať prípady, ako je napríklad Ruská federácia, pre príklad chcem povedať, že do Prahy priletelo za uplynulých 24 hodín z Ruskej federácie asi šesť alebo sedem strojov, pokiaľ sedia tie údaje, ktoré vidíme na internete, tak toto je vec, ktorú proste nemôžeme prehliadnuť," vysvetlil Krčméry. Uvoľňovanie opatrení preto vníma z epidemiologického hľadiska smerom dovnútra omnoho pozitívnejšie ako smerom navonok.

ROZHOVOR Tlmočníčka posunkového jazyka prezrádza tajomstvá: Čím pomalšie hovoríte, tým sa to ťažšie tlmočí

Predsedníčka Slovenskej komory tlmočníkov posunkového jazyka Eva Šoltýsová je jednou z tlmočníčok do slovenského posunkového jazyka, ktorí sa v čase epidémie objavujú na brífingoch členov vlády. Práve tie v dnešnej dobe zviditeľnili svet nepočujúcich, ktorí tiež potrebujú mať kontakt s dianím v krajine. V rozhovore hovorí, aké to je tlmočiť politikov a ako je to u nás s tou profesiou.

Odporučil preto Slovákom si naplánovať dovolenku radšej doma na Slovensku ako napríklad v USA či Taliansku.

Členka permanentného krízového štábu a epidemiologička Zuzana Krištúfková dodala, že aj keď má Chorvátsko, ktoré je obľúbenou letnou destináciou u Slovákov, dobrú epidemiologickú situáciu, vycestovať tam považuje za rizikové. "Keď prídeme k tomu moru, nebudeme tam len my a nebudeme chcieť sedieť na izbe. Budú tam ľudia z celej Európy, kde situácia nie je taká dobrá ako u nás a môžeme si odtiaľ doniesť nákazu opäť na Slovensko, kde ju budeme šíriť," upozornila Krištúfková. Sama povedala, že dovolenku do Chorvátska má na túto letnú dovolenkovú sezónu zarezervovanú, ale plánuje ju zrušiť a podporí radšej domáci turizmus.

(nc)

Páčil sa vám článok?