Môže sa koronavírus šíriť v odpadových vodách a byť naďalej nebezpečný?

27.4.2020

Zdroj: rraz.sk

Páčil sa vám článok?

Nový koronavírus podobne ako iné vírusy je možné v niektorých prípadoch identifikovať v ľudských exkrementoch. BVS preto v spolupráci s magistrátom hlavného mesta SR usporiadala multidisciplinárne odborné stretnutie odborníkov na tému prítomnosť a stanovenie vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách.

Účastníci sa počas stretnutia zaoberali aj možnosťou, ako by bolo možné z vedeckého hľadiska prostredníctvom merania reziduálnych častíc množstva COVID-19 v odpadových vodách plošne mapovať mieru jeho výskytu v celej populácii, teda aj u tých ľudí, ktorí nemajú príznaky a zatiaľ neboli testovaní. „Všetky dostupné informácie potvrdzujú, že kým pitná voda vo verejných vodovodoch je bezpečná, v odpadových vodách sa môžu vyskytovať malé sekvencie vírusu SARS-CoV-2. Dnes na sto percent nevieme, či sú tieto častice vírusu pre ľudí nebezpečné, ale aj tak sa preventívne zaoberáme možnosťami, ako čo najlepšie ochrániť našich zamestnancov," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Peter Olajoš. 

Na prvom odbornom stretnutí sa okrem zástupcov BVS zúčastnil poradca pre otázky epidemiológie, hygieny a verejného zdravia Bratislavy Marin Pavelka, Tomas Szemes -  špecialista  pre stanovenie vírusu SARS-CoV-2, ako zástupca firiem Medirex a Geneton a Tomáš Mackulák z ÚCHEI  FCHPT STU a riadiaci pracovníci  z príslušných divízií BVS. Odborníci vo svojej diskusii nadviazali na publikované vedecké  výsledky,  ktoré sa zatiaľ zaoberali touto témou. Diskutovali, akým spôsobom je možné aplikovať analytické metódy pre stanovenie vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách a akým spôsobom bude možné výsledky interpretovať. Zaoberali sa správaním a životnosťou vírusu v rôznych podmienkach, ktoré sa vyskytujú vo vodnom hospodárstve. Veľká časť diskusie sa venovala téme, ako čo najlepšie ochrániť zamestnancov na čistiarňach odpadových vôd aj  v náročných prevádzkových podmienkach.

Na záver sa odborníci dohodli na analýze vzoriek odpadových vôd pre stanovenie vírusu SARS-CoV-2 z ČOV v Bratislave a v ďalších  mestách v oblasti pôsobenia BVS. Odber týchto vzoriek sa aktuálne pripravuje. Po ich vyhodnotení budú odborníci opäť rokovať, ako tieto výsledky správne interpretovať a či je možné ich použiť na boj proti COVID-19.

Páčil sa vám článok?