FOTO: Na hranice stále prúdia repatrianti. Takto to vo štvrtok vyzeralo na priechode Berg

23.4.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Prílev repatriantov na Slovensko sa ani po týždňoch nezastavil. I dnes sme na hraničom priechode Berg videli desiatky ľudí, najmä žien, ktoré prekročili štátnu hranicu pešo.

Dnes na na hraničnom priechode s Rakúskom Bratislava - Berg zastihli okolo tretej desiatky ľudí. Išlo predovšetkým o ženy, opatrovateľky, ktoré sa vracali z Rakúska. Pred štátnu hranicu ich priviezol taxík, cez samotnú čiaru už prešli pešo ťahajúc so sebou kufre. Ich najbližšie kroky však nepovedú domov, ale samozrejme do štátneho zariadenia, kde podstúpia o pár dní testy na COVID-19.

"Takto je to tu bežne, v nedeľu popoludní to vyzeralo rovnako. Jedna zo žien sa vtedy dokonca rozhodla ignorovať policajtov a kráčala ďalej. Museli ísť za ňou a zastaviť ju," opísal nám situáciu jeden zo svedkov. Ženy na mieste posedávali či postávali, bolo počuť i kašľanie, na čo sú dnes ľudia zvlášť citliví.

FOTOGALÉRIA:

Ak majú repatrianti šťastie, čoskoro sa dočkajú autobusu či dodávok, ktoré ich odvezú do niektorého zo štátnych zariadení. Ak im však autobus ušiel, nasledujú hodiny čakania, nie je vylúčené, že tu budú do nasledujúceho dňa. Odvoz sa podľa naših informácií uskutočňuje cca trikrát denne. Je pritom jedno, z ktorého kúta Slovenska pochádzajú, odvezú ich tam, kde sa uvoľnia kapacity.

Večer pred 21.30 h. bola prišli dodávky, ktoré mali čakajúcich, pokiaľ sa nepreukázali negatívnym testom, odviezť do karantény. Ich nervozita narastala, policajti ich vyvolávali po menách.

V štátnom zariadení zostanú určite pár dní do vykonania testu na koronavírus. Pokiaľ bude negatívny, čaka ich 14 dní izolácie doma (mínus počet dní čas strávený v zariadení). Karanténa je následne nariadená aj všetkým ľuďom žijúcim s nimi v spoločnej domácnosti.

(ms)

Páčil sa vám článok?