Vyplatí štát pandemické ošetrovné na dieťa aj cez letné prázdniny, keď sú školy bežne zatvorené?

22.4.2020
0
Základná škola M.R.Štefánika na Grosslingovej

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ako to bude v lete? Dnes môžu rodičia žiadať o ošetrovné (OČR) na školákov i škôlkarov, s ktorými musia zostať pre karanténu doma. Zisťovali sme, či to bude platiť aj počas prázdnin v júli a auguste, keď bývajú školy bežne zatvorené.

Na základe zmien v zákone o sociálnom poistení má na ošetrovné nárok rodič v prípade, že je škola alebo škôlka zatvorená pre karanténu a on sa musí o dieťa postarať. Ošetrovné sa vypláca vo výške 55 percent z hrubej mzdy, čo je približne 70 percent čistej mzdy rodiča, pričom pri jeho čerpaní sa môžu rodičia aj vystriedať.

Podľa rozhodnutia Ústredného krízového štábu sa majú školy a škôlky otvárať až úplne na konci uvoľňovacích opatrení, ktoré sú plánované najskôr od 3. júna. Nie je pritom vôbec isté, či sa v tomto školskom roku naozaj otvoria. „Čo sa týka prvého stupňa (základnej školy, pozn. red.), tam nie je vôľa, nestretol som sa s pochopením,“ prezradil člen krízového štábu, infektológ Vladimír Krčméry v rozhovore pre cas.sk.

Takže najmenší školáci sa možno dostanú do školy až v septembri. Zaujímalo nás preto, či sa nárok na ošetrovné môže vzťahovať aj na obdobie letných prázdnin v júli a auguste. Vtedy totiž bývajú základné školy aj za bežných okolností zatvorené, takže rodič sa musí sám postarať o program pre dieťa. Z vyjadrenia ministerstva práce a sociálnych vecí vyplýva, že to nie je vylúčené. „Trvanie nároku na pandemické ošetrovné budeme priebežne zvažovať, hodnotiť podľa aktuálneho vývoja situácie s vývojom a šírením pandémie, a to sa týka aj letných prázdnin,“ informovala Daniela Rodinová z tlačového a komunikačného odboru.

Kto má nárok na pandemické ošetrovné

Nárok majú nemocensky poistení rodičia (aj náhradní rodičia a osvojitelia), ktorí počas krízovej situácie (od 12. marca 2020 do jej skončenia) súvisiacej so šírením ochorenia Covid-19:

*ošetrujú choré dieťa do dovŕšenia 16. roku veku,

*zabezpečujú osobnú a celodennú starostlivosť o dieťa do 11. roku veku, alebo 18. roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom,

*ak bolo dieťaťu nariadené karanténne oparenie alebo izolácia,

*ak osobe, ktorá sa o dieťa bežne stará (napr. rodič na rodičovskej dovolenke) bola nariadená karanténa, izolácia alebo ak takáto osoba ochorela a z toho dôvodu je potrebné zabezpečiť starostlivosť o dieťa,

*predškolské zariadenie, škola, alebo zariadenie sociálnych služieb, ktoré dieťa navštevuje bolo na základe rozhodnutia príslušného orgánu uzavreté, 

*zabezpečujú osobnú a celodennú starostlivosť o dieťa po skončení nároku na rodičovský príspevok resp. materské, ak ho rodič poberal do dovŕšenia 3. roku veku dieťaťa.

Všetky dôležité informácie o tom, ako požiadať o ošetrovné a na čo nezabudnúť nájdete na webstránke Sociálnej poisťovne socpoist.sk.

(ac)

Páčil sa vám článok?