Na Zlatých pieskoch otvorili karanténne mestečko pre ľudí bez domova

16.4.2020
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Bratislava má od dnes pripravené karanténne mestečko s podporou odborného, zdravotníckeho a sociálneho personálu, ktoré bude slúžiť ľudom bez domova počas trvania koronavírusu.

Karanténne mestečko je zriadené na Zlatých pieskoch s počiatočnou kapacitou pre 50 ľudí. Hlavným cieľom je zabezpečiť adekvátnu pomoc jednej z najohrozenejších skupín obyvateľstva, ktorá nemá možnosť domácej karantény a zároveň tak chrániť verejné zdravie Bratislavčanov.

„Ľudia bez domova sú jednou z najohrozenejších skupín. Preto už od začiatku v rámci všetkých opatrení, ktoré mesto v aktuálnej situácii v súvislosti so šírením koronavírusu robí, myslíme aj na skupinu Bratislavčanov bez domova, ktorých máme v Bratislave asi 4-tisíc. Je to skupina obyvateľov, ktorá nemá kam ísť v prípade domácej karantény. Preto sme sa pustili do vybudovania tohto priestoru, aby sme im mohli zabezpečiť adekvátnu pomoc a zároveň tak chránili verejné zdravie ostatných obyvateľov nášho mesta. Jedine takto totiž môžeme minimalizovať epidémiu v tejto zraniteľnej komunite a ochrániť tak aj verejné zdravie. Pretože tým, že ochránime ľudí bez domova, keď budú mať príznaky alebo potvrdené ochorenie, chránime všetkých,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

„Rezort obrany a Ozbrojené sily SR sú pripravené pomáhať občanom v tejto mimoriadnej situácii naozaj všetkými dostupnými prostriedkami, čo sa potvrdilo aj v prípade tohto projektu. Ľudia bez strechy nad hlavou sú vo všeobecnosti veľmi zraniteľnou skupinou obyvateľstva, často vyčleňovaní na okraj spoločnosti. Rozhodli sme sa preto podať im v spolupráci s mestom Bratislava pomocnú ruku nielen v materiálnej forme, ale tiež naším odborným personálom. V rámci karanténneho mestečka im budú 24 hodín denne k dispozícii naši zdravotníci, pričom zdravotnú starostlivosť bude poskytovať náš vojenský lekár a vyčlenili sme tiež profesionálnych vojakov, ktorí sa budú podieľať na strážení tohto mestečka,“ uviedol pri otvorení mestečka minister obrany Jaroslav Naď.

FOTOGALÉRIA:

​Okrem spomínaného odborného zdravotníckeho personálu budú ľudom bez domova v karanténnom mestečku poskytovať pomoc aj sociálni pracovníci s podporou psychiatra, čo zabezpečilo hlavné mesto. Prvá fáza počíta s kapacitou 50 ľudí, z toho 30 miest je určených na karanténu pri podozrení a 20 miest pre prvé prípady potvrdeného ochorenia COVID-19. Maximálna kapacita bude 230 ľudí.

Karanténne mestečko nebude slúžiť na priamu žiadosť jednotlivca o prijatie. Jediným spôsobom,ako bude možné sa do zariadenia dostať, je štandardizovaným postupom cez sociálne služby (nocľahárne, denné centrá, pracovníci v teréne).

Medzi ďalšími sopatreniami mesta pre ľudí bez domova sú:
- mestský terénny tím, ktorí pomáha v uliciach (zabezpečenie dezinfekcie a ochranných rúšok, distribúcia jedla, či poskytnutie potrebných informácií), 
- podpora pre všetky mimovládne organizácie venujúce sa pomoci pre ľudí bez domova (poskytnutie materiálnej pomoci – cca 1700 respirátorov, vyše 15-tisíc jednorazových rúšok, vyše 15-tisíc kusov ochranných rukavíc, viac ako 600 litrov dezinfekcie), 
- príprava ubytovacieho projektu dobrovoľnej samoizolácie pre ľudí bez domova po vzore zahraničných miest, 
- príprava krízového priestoru pre nocľah ľudí bez domova v prípade zatvorenia jednej z existujúcich služieb,
- hygienické stanice (aktuálne v 3 lokalitách Bratislavy a v príprave sú ďalšie 3 lokality),
dezinfekcia verejných priestorov, napríklad aj v lokalite Kopčany alebo Pentagon.

Zriadenie karanténneho mestečka je hradené z rozpočtu hlavného mesta s podporou partnerov. "Vďaka patrí viacerým súkromným spoločnostiam, ktoré pomohli so zariadením, financovaním či zabezpečením stravovania. Veľká vďaka patrí aj ďalším partnerom – Ministerstvu obrany SR za odborný zdravotnícky personál a za dodanie 250 postelí, matracov, 250 spacích vakov a 3 súprav na odberné miesto vody. Ministerstvu vnútra SR za poľné lôžka. Veľká vďaka patrí aj Bratislavskej arcidiecéznej charite, ktorá poskytne oblečenie. A v neposlednom rade veľké ďakujem patrí mimovládnym organizáciám, ktoré ako prvé spustili preventívne opatrenia priamo v teréne, ako prvé poskytovali jednak materiálnu pomoc, ale aj potrebné informácie ľuďom bez domova a aj dnes sú to práve tieto organizácie, ktoré budú dochádzať do kontaktu s ľuďmi, ktorí budú pomoc karanténneho mestečka potrebovať," uviedol magistrát.

(ms)

Páčil sa vám článok?