Matovič chce odmedziť voľný pohyb: Rozhodne o tom zajtra vláda

5.4.2020

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Opatrenie bude platiť od stredy rána, aby sa predišlo tomu, aby ľudia cestovali od štvrtka za svojimi rodinami. Igor Matovič v pondelok na vláde prednesie návrh na obmedzenie pohybu, a to od 8. apríla do 13. apríla.

Premiér oznámil aj niekoľko výnimiek, ide o nákup do domácnosti, cestovanie do práce, návštevu lekára či pobyt v prírode v rámci okresu.

"Pred nami sú veľké sviatky a, žiaľ, sme aj na prahu veľkej pandémie, určite to bude najväčšia pandémia za posledných sto rokov. Práve preto sme dnes viac ako 3,5 hodiny rokoval s odborníkmi priamo na úrade vlády," povedal minister Krajčí.

Odborníci tvrdia, že Slováci sa zatiaľ správajú zodpovedne a chcú ich v tom podporiť. Premiér dodal, že ešte nevieme, ako toto správanie prejde skúškou počas veľkonočných sviatkov. „Pôjdeme síce vyšibať babičku, ale budúci rok už nebude koho šibať,“ tvrdí premiér.

Premiér povedal, že ho znepokojuje situácia v rómskych osadách, i keď zatiaľ nebol pozitívny nález na koronavírus, keďže testovanie ešte len pokračuje. "Cestovať znamená darovať smrť," povedal premiér. 

"Pri tomto ochorení je vidieť následky rozhodnutí tak o tri týždne. My si teraz nemôžeme dovoliť chybu," povedal Matovič.

Detaily výnimiek budú podľa Matoviča zverejnené zajtra, budú sa ale týkať cesty z a do práce, cesty na nákup, k lekárovi, pobyt v prírode v rámci okresu či pohreb príbuzného.

(nc)

Páčil sa vám článok?