Zdravotná sestra z nemocnice na Antolskej prekvapuje: Kam sme dali respirátory, ktoré sme dostali

30.3.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ďalší zákaz pribudol v súvislosti so šírením nového koronavírusu:  respirátory si už bežní ľudia nekúpia, pretože majú slúžiť v prvom rade profesionálom v zdravotníctve a v silových zložkách. Zdravotná sestra z petržalskej nemocnice však priznáva, že respirátor vôbec nepoužíva. Ani jej kolegyne.

Edita (meno sme na želanie sestričky zmenili) pracuje na onkologickom oddelení Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici, teda v prostredí, ktoré bolo aj pred aktuálnou hrozbou nákazy pokladané za rizikové. Používanie hygienického rúška bolo pre ňu samozrejmosťou, otvorene však priznáva, že fungovať sedem aj viac hodín s respirátorom tesne prisatým k tvári je vyčerpávajúce.

„Pred dvoma týždňami sme všetci na našom oddelení dostali po jednom respirátore, konkrétne typ X 310 SV FFP3 NR D. Samozrejme, vyskúšali sme s ním pracovať, ale nosiť ho dlhé hodiny je naozaj problém. Najmä pri odbere krvi sa musím dobre sústrediť, no s respirátorom na tvári sa mi veľmi zle dýcha, idem sa zadusiť,“ vysvetľuje Edita. „Či dostaneme ďalšie respirátory a kedy, to ma netrápi, pretože ten svoj nepoužívam.“

Respirátor po pár pokusoch odložila do skrine a naďalej si nasadzuje bežné „chirurgické“ rúško (na deň dostáva jedno a k tomu ešte jedny hygienické rukavice). To isté vraj urobili takmer všetci na ich oddelení. „Napokon, je to lepšie aj pre našich onkologických pacientov, ktorí majú pre chorobu oslabenú imunitu. Respirátor totiž chráni pred nákazou iba tých, ktorí ho používajú, ale nie ľudí v okolí,“ pripomína zdravotná sestra.

Zdroj: abn

Respirátor, ktorý Edita dostala, skončil v skrini.

Obavy, že bez respirátora riskuje svoje zdravie, nemá, keďže nepracuje v kontaminovanom prostredí. Spolieha sa na to, že aktuálny stav každého z pacientov v týchto dňoch kontrolujú zdravotníci na centrálnom príjme. Inou cestou sa do budovy nedostanú, všetko je pozamykané, nemocnica aj poliklinika. „Každému odmerajú teplotu a zároveň musí vyplniť formulár, v ktorom uvedie, že nemá príznaky ochorenia COVID-19, nekontaktoval sa s nakazeným človekom ani nebol v zahraničí. Rovnaký formulár musí pacient vyplniť ešte aj na našom oddelení. Ak by bol rizikový, neprijmeme ho,“ dodáva Edita. Na ich oddelenie príde denne len päť až sedem chorých, starajú sa totiž iba o akútne prípady. Zvyknú meškať aj vyše hodiny, kým vystoja dlhý rad pred centrálnym príjmom.

Príprava na najhoršie

Nemocnica na Antolskej má byť podľa Edity posledná v hlavnom meste, ktorá sa v prípade potreby zmení na „červenú“, teda bude slúžiť pre pacientov s COVID-19. V Bratislave je takto definovaná predbežne iba nemocnica na Kramároch, no medzi zdravotníkmi sa hovorí už aj o nemocnici v Ružinove. Tamojších zamestnancov začali preškoľovať, aby vedeli odoberať vzorky na testy či narábať s umelou pľúcnou ventiláciou. „U nás je zatiaľ ticho, no pomaly sa začíname školiť aj my. Trénovali sme obliekanie do skafandra,“ prezrádza zdravotná sestra, ktorá ráta s tým, že jej povinnosti sa môžu čoskoro celkom zmeniť.

Zdroj: Marián Dekan

Zdravotný stav každého pacienta kontrolujú na centrálnom príjme nemocnice. Takáto bola situácia dnes o 8.00 hodine ráno.

Čo ju však zneisťuje, je nové nariadenie, podľa ktorého sa pri príchode do práce musia všetci zamestnanci podpísať vo vestibule nemocnice na „prezenčku“ a zároveň do nej uviesť teplotu, ktorú si doma namerali. Podpisujú sa aj pri odchode z práce. „Donedávna sme to robili každý na svojom oddelení, teraz sa ráno čo ráno desiatky ľudí tlačia v jednom priestore, čo je pre šírenie nákazy značným rizikom,“ krúti hlavou Edita. Priznáva, že atmosféra v nemocnici je v týchto dňoch napätejšia: „Najmä keď sa dozvedáme, že napríklad v nemocnici v Ružinove samotní lekári, ktorí sa vrátili zo zahraničnej lyžovačky, ohrozili svojich kolegov...“

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie