V deň 32. výročia Sviečkovej manifestácie by mali veriaci vyjadriť solidaritu a ľudskosť zapálením sviečky v okne

25.3.2020
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné oslavy výročia Sviečkovej manifestácie, ktorá sa uskutočnila 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave si veriaci z pochopiteľných dôvodov nemôžu pripomenúť nejakým verejným zhromaždením, ale uctiť si odkaz tejto historickej udalosti môžu aj tým, že dnes o 18:30 h zapália vo svojom okne sviečku...

V roku 1988 iniciovali veriaci veľkú verejnú akciu, ktorá sa uskutočnila 25. marca na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Vošla do histórie ako Sviečková manifestácia. Hoci sa ju polícia snažila obuškami a vodnými delami rozohnať, zídených asi 2000 občanov prekonalo strach a vydržalo na námestí od začiatku až do konca, od 18:00 do 18.30. V okolitých uličkách bolo ďalších asi 10.000 ľudí, ktorí sa na námestie nedostali, keďže bezpečnostné zložky námestie hermeticky uzavreli. Ľudia v ten pamätný deň pred 32 rokmi so sviečkami v rukách žiadali nielen práva pre veriacich - menovanie biskupov a náboženskú slobodu - ale aj dodržiavanie občianskych práv. A toto sa už týkalo všetkých občanov bez rozdielu. Vďaka ich hrdinstvu si každý rok môžeme pripomínať pamätný deň Slovenskej republiky „Deň zápasu za ľudské práva“. Tým, že zhromaždení ľudia boli ochotní riskovať za spoločnú vec a prekonali strach, totalitný systém strácal silu. O rok a pol, v novembri 1989, to viedlo k jeho pádu.

Spomienky priameho účastníka Sviečkovej manifestácie z 25. 3. 1988 na zásah totalitnej moci voči veriacim

Už zajtra uplynie 31 rokov od tzv. Sviečkovej manifestácie, ktorá sa konala na Hviezdoslavovom námestí za účasti tisícok veriacich. Bol medzi nimi aj kresťanský filozof a spisovateľ Vlado Gregor a ten nám poskytol autentický pohľad na tzv. Bratislavský Veľký piatok, ktorý je dnes pamätným dňom SR označený ako Deň zápasu za ľudské práva. Svoj spomienkový text napísal v roku 1989 ako 31-ročný...

​"V najbližšom období, ale aj inokedy, bude veľmi potrebná SOLIDARITA. Solidarita zdravých s chorými; bežných občanov s lekármi, sestrami a zdravotníckymi pracovníkmi; tých, čo majú ochranné pomôcky, s tými, ktorí si ich nedokážu zabezpečiť; tých, čo si udržia prácu, s tými, ktorí ju stratia; zamestnávateľov so svojimi zamestnancami ale rovnako aj zamestnancov so svojimi zamestnávateľmi; tých, čo majú zásoby, s tými, ktorým sa minuli; tých, ktorí dokážu poslúžiť svojim susedom, s tými, ktorí sú na ňu odkázaní; tých, ktorí sa už narodili s tými, ktorí sa iba majú narodiť. Súčasná situácia nás povzbudzuje k tomu, aby sme boli navzájom viac ľuďmi. To je podmienka, aby sme prežili. Vyložme dnes o 18:30 h doma sviečku na 15 minút do okna, či na balkón, na znak toho, že chceme rásť v našej ľudskosti," píše sa vo výzve veriacim, ktorú médiám poskytol Pavol Kossey - podpredseda Fóra kresťanských inštitúcií.

Tak ako v minulosti aj tento rok malo Fórum kresťanských inštitúcií pripravené viaceré podujatia, ktoré mali pripomínať, resp. aktualizovať odkaz Sviečkovej manifestácie pre dnešok. Dokonca sa mala uskutočniť aj spomienková akcia aj v Košiciach, ale v čase boja Slovenska s koronavírusom boli všetky verejné zhromaždenia až do odvolania zakázané. "Aj napriek tomu, chceme veľmi pekne poďakovať za otvorenosť a ochotu viacerým osobnostiam, ktoré potvrdili svoju účasť, medziiným: arcibiskup Stanislav Zvolenský, arcibiskup Cyril Vasiľ, biskup Marek Forgáč, viceprimátorka Bratislavy pani Lucia Štasselová, moderátor Štefan Chrappa či spevák Peter Janků," dodal za organizátorov Pavol Kossey.

(ts)

Páčil sa vám článok?