Koronavírus: Bratislavská MHD je slávna, dostala sa aj do New York Times

11.3.2020
0
Snímka na instagrame NY Times

Zdroj: Vladimir Simicek / Agence France-Presse, prostredníctvom Getty Images/instagram nytimes

Páčil sa vám článok?

Opatrenia bratislavského dopravného podniku voči šíreniu koronavírusu sa objavili aj na sociálnej sieti populárnych amerických novín New York Times.

Koronavírus sa stáva globálnou pandémiou, informoval New York Times a ako ilustračnú snímku použil záber z dezinfekcie bratislavskej MHD.

Zdroj: New York Times

Ako ďalej informuje New York Times na svojom instagrame, "Pandémia nie je slovo, ktoré by ste mali používať ľahko alebo nedbalo," uviedol na tlačovej konferencii v Ženeve Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf W.H.O.

"To nemôžeme povedať dosť nahlas alebo dostatočne jasne alebo dosť často," dodal. „Všetky krajiny môžu stále meniť priebeh tejto pandémie.“ ⁣Doteraz W.H.O. sa vyhýbali používaniu tohto výrazu na opis epidemického preskočenia na celom svete zo strachu, že by vyvolali dojem, že je nezastaviteľný a krajiny sa vzdajú pokusu ho potlačiť. “ ⁣

Čo sa týka témy fotky, dopravný podnik Bratislava (DPB) vykonáva prostredníctvom vysúťaženej dodávateľskej firmy hĺbkovú dezinfekciu všetkých vozidiel. Všetky vozidlá vo vozovom parku sú dezinfikované od pondelka 9. marca. Okrem toho je súčasťou opatrení aj to, že vodiči MHD budú na zastávkach automaticky otvárať všetky dvere, aby sa znižovala potreba kontaktu cestujúcich s povrchmi v hromadných dopravných prostriedkoch. 

Počnúc 7. marcom vykonáva DPB prostredníctvom expresne vysúťaženej dodávateľskej firmy intenzívnu a dlhotrvajúcu hĺbkovú dezinfekciu všetkých vozidiel. "Oproti zmluvne stanovenému termínu 15. marca budú všetky vozidlá vo vozovom parku dezinfikované už do pondelka 9. marca 2020. Už pred 7. marcom bola zavedená zvýšená dezinfekcia dopravných prostriedkov účinnými látkami na báze alkoholu a liehu počas každodennej údržby vozidiel.Tretím opatrením je zavedenie dezinfekcie polymérovým prostriedkom cez elektrostatický postrekovač, ktorý znásobí virucídny účinok predchádzajúcich opatrení, "informovala v pondelok hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

 Dopravný podnik Bratislava zároveň svojim zamestnancom poskytuje dezinfekciu a ďalšie ochranné prostriedky vo veľkom rozsahu a samozrejme sa tiež sústredí na dezinfekciu ich pracovných priestorov, ktorá sa rovnako vykonáva na dennej báze. Vodiči dostávajú dezinfekčné prostriedky, gél na ruky spolu s utierkami a tiež dezinfekčný prostriedok na madlá, či dopytové tlačidlá, ktorý môžu využívať počas služby. Dezinfekciou sú vybavení aj revízori a je prístupná prostredníctvom aplikátorov vo všetkých vozovniach a na sociálnych zariadeniach.

Dezinfekcia sa vo vozidlách vykonáva štandardne denne špeciálnym prípravkom najmä na madlách a tyčiach a raz mesačne sa dezinfikuje celý interiér vozidla, čiže aj podlaha, okná, či stropy. Podnik však v súčasnej dobe zvýšil periodicitu komplexnej dezinfekcie na dvakrát mesačne s najväčším zreteľom na madlá a dopytové tlačidlá a upratovacej spoločnosti nariadil, aby zvýšili dávky dezinfekcie nad hygienický štandard.

 Vypuknutie koronavírusu je teraz globálnou pandémiou, informovali predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie, čo potvrdzuje to, čo mnohí epidemiológovia hovoria celé týždne.

(nc)

Páčil sa vám článok?