Vedenie mesta rozhodlo: Všetky základné a materské školy v Bratislave sa na 5 dní zatvoria!

9.3.2020

Zdroj: Nikola Čukanová

Páčil sa vám článok?

Primátor Matúš Vallo sa dnes predpoludním stretol na mimoriadnej porade so starostami všetkých mestských častí Bratislavy a následne vyhlásili, že pre hrozbu šírenia koronavírusu budú od zajtra, teda 10. marca do pondelka 16. marca 2020 zatvorené všetky materské a základné školy v pôsobení samosprávy.

"Základné, umelecké i materské školy v Bratislave ostanú od utorka (10. 3.) do konca týždňa zatvorené. O preventívnom opatrení v dôsledku rizika prenosu nového koronavírusu to po stretnutí so starostami mestských častí hlavného mesta SR uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Rozumieme obávám Bratislavčanom a Bratislavčankám zo situácie, ktorú riziko infikovania novým koronavírusom prináša. Rozumieme aj tomu, že ľudia môžu byť zmätaní z množstva informácií, resp. im chýbajú informácie, ako sa majú správať a ako to bude ďalej pokračovať, " povedal v úvode tlačovej konferencie primátor Vallo.

"Od zajtra preventívne prerušujeme vyúčbu po dobu 5 dní. Rovnako tak centrá voľného času a základné umelecké školy v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Bratislavská samospráva pristúpila k tomuto kroku aj napriek tomu, že ministerstvo zdravotníctva ich k tomu nevyzvalo. Samospráva môže školy zavrieť len na päť dní. „Odporúčame aj ostatným prevádzkovateľom, aby pristúpili k podobnému kroku,“ dodal Vallo.

Mesto zároveň uzatvorilo aj mestské inštitúcie ako galériu, mestskú knižnicu, múzem či zoo. Mesto chce uzatvoriť aj športoviská, ktoré sú v správe mesta – vrátane zimného štadióna. "Zrušili sme návštevy v zariadeniach pre seniorov, pretože to je tá najzraniteľnejšia skupina z pohľadu komplikácií, čo sa týka nákazy," informoval Vallo.

Primátor zároveň povedal, že čakajú, ako dopadne zasadnutie krízového štábu vlády a očakáva, že štát bude viac spolupracovať so samosprávami.

"Chápeme, že plošné zatvorenie školy ovplyvní rodičov, pretože si musia zabezpečiť starostlivosť o svoje deti, čo má dopad na ich prácu," povedal primátor. Preto zároveň apeluje aj na zamestnávateľov, aby vychádzali rodičom školopovinných detí čo možno najviac v ústrety. Podľa Valla sa mnohé rodiny spoliehajú aj na starostlivosť starých rodičov. "Chcel by som poprosiť, spolu so všetkými starostami, aby rodičia mysleli aj na to, že seniori sú ta najzraniteľnejšia skupina, aby im deti nedoniesli tento vírus, " spresnil Vallo.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Primátor tiež upozornil, že to, že sú zatvorené univerzity a prerušené štúdium na školách neznamená, že by študenti mali navštevovať fitnescentrá, nákupné centrá a iné miesta so zvýšeným pohybom ľudí.

Zatvorené budú všetky inštitúcie, ktorých zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj - múzeá, knižnice, galérie, športoviská, plavárne. Na dnešnej mimoriadnej tlačovej konferencii to potvrdil predseda BSK Juraj Droba.

V Bratislavskom kraji sú od pondelka preventívne zatvorené stredné školy podľa samosprávy najmä preto, že mnoho žiakov pochádza z okolia Malaciek, kde sa potvrdila nákaza. Stredné školy budú podobne ako materské a základné školy zatvorené týždeň. Budúci týždeň však začínajú na stredných školách písomné maturity.

Župan Juraj Droba tvrdí, že budú tento týždeň sledovať, či narastie počet infikovaných. „Berieme do úvahy tento fakt, budeme počas tohto týždňa hľadať spôsob, ako to vyriešiť. Ak bude veľa ľudí nakazených, tak budeme hľadať spôsob, ako posunúť termín maturít,“ povedal župan Droba.

Bratislavský župan tiež vyzval všetkých stredoškolákov, aby sa počas uzavretia škôl nezhromažďovali v nákupných centrách a podnikoch.

Celý priebeh tlačovej besedy si môžete pozrieť tu:

(nc,ars)

Páčil sa vám článok?