Komunálne voľby budú 10. novembra

6.7.2018
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Predseda parlamentu Andrej Danko dnes podpísal rozhodnutie o vyhlásení volieb do orgánov samospráv obcí a určil deň ich konania na sobotu 10. novembra 2018.

Danko zároveň určil lehotu na určenie volebných obvodov pre voľby poslancov obecných zastupiteľstiev a počtu poslancov obecných zastupiteľstiev v nich do 17. augusta. 

Do 11. augusta je potrebné utvoriť volebné okrsky a určiť volebné miestnosti, zároveň lehota na ich prvé zasadanie je do 18. septembra. Z rozhodnutia ďalej vyplýva, že lehota na utvorenie okresných volebných komisií a okrskových volebných komisií je určená do 11. októbra a termín na ich prvé zasadanie je do 24. októbra. Informoval o tom Dankov hovorca Tomáš Kostelník.  

Právo voliť do orgánov samosprávy obce má plnoletý obyvateľ obce, ktorý má v nej trvalý pobyt. Občania môžu vo voľbách aj kandidovať. Za obecných či miestnych poslancov môžu byť zvolení obyvatelia obce s trvalým pobytom v nej a musia mať aspoň 18 rokov. Vyšší vek, teda 25 rokov, sa vyžaduje od kandidátov na starostov a primátorov.

Voľba je jednokolová. Za poslancov zastupiteľstva budú zvolení kandidáti, ktorí získajú vo volebnom obvode v poradí najviac platných hlasov. Za starostu alebo primátora bude zvolený ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa podľa zákona vykonajú nové voľby. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?