FOTO a VIDEO: Kniha Plán Bratislava uvedená do života, krstnou mamou bola Zuzana Fialová

19.4.2018
kandidát na primátora Matúš Vallo

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Nová Cvernovka sa včera stala dejiskom krstu zaujímavého dokumentu. Publikáciu Plán Bratislava skompletizoval architekt, mestský aktivista a kandidát na primátora Matúš Vallo spolu so 76-timi odborníkmi. V 12 kapitolách sa venuje najdôležitejším mestským témam a predstavuje návod na lepšie mesto.

Pracoval na nej dva roky a jej vydanie sa podarilo aj vďaka príspevkom vyzbieraným cez crowdfunding, ľudia na ňu darovali spolu 16 000 eur. Krstnou mamou sa stala herečka Zuzana Fialová, ktorá sa zaujíma o veci verejné a hlavným mestom žije. Plán Bratislava pokrstila v Novej Cvernovke symbolicky bozkom, ktorý vyjadril jej lásku k Bratislave.Večer odmoderovali Tomáš Hudák a Samo Trnka.

Podľa nej mestu chýba jeho estetická rovina a chce, aby bolo pekné a funkčné. „Naša Bratislava nám síce nepomáha žiť, niekedy nás dusí, ale my ju aj napriek tomu obrovskou láskou milujeme a žijeme tu. Matúša som sa rozhodla podporiť preto, lebo z neho cítim nadšenie pre toto mesto, je mu oddaný a bude pre neho robiť všetko,“ povedala Zuzana Fialová.

Zdroj: TS

Krstná mama ​herečka Zuzana Fialová 

Matúš Vallo je rád, že sa im podarilo vytvoriť platformu pre Bratislavu a spoločne robili na niečom, čo ho veľmi baví a tým je téma Bratislavy. „Vďaka svojej práci som spoznal množstvo ľudí, ktorí mestu rozumejú a rozhodol som sa ich spojiť, aby postavili plán pre Bratislavu. Oddanosť, ktorú majú pre bratislavské témy je pre mňa veľmi inšpirujúca. Ako architekt a aktivista som sa stretával s postojom kompetentných, že to sa nedá sa, lebo nemajú kompetencie. Počas dvoch rokov sme s tímom absolvovali vyše 100 stretnutí. Bolo to náročné, ale hlavne veľmi obohacujúce. Spojil som ľudí, ktorí majú spoločný záujem, a to lepšiu Bratislavu,“ skonštatoval Matúš Vallo na včerajšom krste.

Zdroj: TS

Matúš Vallo pri podpise čerstvo pokrstenej knihy PlánB.

Plán Bratislava a Matúša Valla prišli do Novej Cvernovky podporiť herečky Božidara Turzonovová, Henrieta Mickovičová, bývalý politik František Mikloško, výtvarník Danglár a mnohí ďalší. Večer hudobne otvoril Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. Juraj je zároveň známy architekt, je zakladateľom architektonického štúdia Compass atelier. „My sme s Matúšom rovnaká generácia architektov, poznáme sa zo školy. Som veľmi rád, že niekto z našej generácie, ktorá už nie je najmladšia a mala by teda prevziať spoločenskú zodpovednosť, urobil takýto odvážny krok a to rozhodnutie ísť kandidovať. Špeciálne mu fandím aj preto, lebo dal dokopy tím ľudí, ktorých obdivujem ako odborníkov na mesto a vytvorili výbornú knihu s množstvom dôležitých a zaujímavých informácií. Je to vec, ktorá sa nikdy nestratí, takto podrobne sa Bratislave z pohľadu mestotvorby  a správy mesta ešte nikto nevenoval,“ povedal pre Bratislavské noviny Juraj Benetin. 

Zdroj: TS

​Architekt Juraj Benetin (v strede) a Henrieta Mickovičová (vpravo)

Kniha je rozdelená na dve základné časti - Funkčné mesto a Agenda mesta. Táňa Kratochvílová ako dopravná inžinierka prispela ku kapitole Dostupné mesto. Fedor Blaščák a Michal Hvorecký spolupracovali na kapitole o identite Bratislavy a ľudí v nej žijúcich. Riaditeľka projektu Európske hlavné mesto kultúry v Košiciach Zora Jaurová viedla pracovnú skupinu pre kapitolu kultúry. Matúš Čupka, spoluzakladateľ iniciatívy Zelená hliadka, pracoval na kapitole o rozvoji mesta. Dizajnérka a riaditeľka Slovak Fashion Council Dana Kleinert sa spolupodieľala na kapitole o vzdelávaní.

 Prostredníctvom knihy chce Matúš Vallo osloviť Bratislavčanov a riešiť konkrétne problémy mesta, preto sa rozhodol kandidovať na post primátora. „Myšlienka o knihe vznikla v roku 2010, keď som bol na výskumnom štipendiu na univerzite v NY, kde som videl, že častokrát aj občania sú schopní na veľmi vysokej úrovni napísať dokument pre mesto. Odvtedy som sa tou myšlienkou intenzívne zaoberal a dnes tu v ruke môžem držať to, na čom sme spolu s inými odborníkmi intenzívne pracovali skoro 2 roky,“ povedal pre Bratislavské noviny kandidát na primátora Matúš Vallo.

Ako kandidát na primátorský post, sa vyjadril aj k najzásadnejším problémom v našom hlavnom meste. „Bratislava je pekné mesto a Bratislavčania sú na neho právom hrdí. Ako každé iné mesto, aj Bratislava má svoje problémy, ktoré treba riešiť, jednak je to doprava, pohyb  ľudí v meste, chodníky sú dôležité, bezbariérový priechody, verejný priestor a zeleň, je to naozaj veľmi veľa,“ konštatoval Vallo. "Je omnoho lepšie prichádzať s riešeniami, ako stále len niečo kritizovať. Ja tu žijem, poznám mesto, poznám jeho problémy, poznám aj ich riešenia a mám pre Bratislavu a jej obyvateľov vysnívanú lepšiu budúcnosť. Som presvedčený, že schopnosť uveriť je dnes aj v našej krajine veľmi dôležitá a cynizmus nás naozaj nikam nepovedie.“

Zdroj: TS

​Vedúci odborníci 12 kapitol knihy Plán B.

V dnešnej dobe, keď sa naša milovaná krajina potáca v kríze, je dôležité, aby sa ľudia z našich kruhov osmelili a išli do politiky. Ako sám zisťujem, nie je to ľahká vec a myslím si, že všetci tí, čo tak urobili alebo chcú urobiť, potrebujú vašu podporu,“ uzatvára Matúš Vallo.

Matúš Vallo je Bratislavčan, architekt a spoluzakladateľ ateliéru Vallo Sádovský aj občianskeho združenia My sme mesto, ktoré sa zameriava na súčasný verejný priestor. Stojí aj za iniciatívou Mestské zásady, ktorá za ostatných 10 rokov vytvorila vyše 900 projektov na vylepšenie verejných priestorov v 20-tich slovenských a českých mestách. Je členom správnej rady a zakladateľom o.z. Aliancia Stará Tržnica. V rámci Fulbrightovho štipendia absolvoval výskumný pobyt na Columbia Univerzity v New Yorku. Niekoľko rokov študoval v Ríme a pracoval pre architektonický ateliér v Londýne. Kniha Plán Bratislava je dostupná aj online na www.planbratislava.sk

(ncuki, TS)

Páčil sa vám článok?