ROZHOVOR Ján Mrva: Bojovník za lepšiu Bratislavu

6.10.2018
0
Ján Mrva

Zdroj: Archív Jána Mrvu

Páčil sa vám článok?

Už v novembri sa opäť postavíme k volebným urnám a budeme mať možnosť voliť svojho primátora. Boje medzi kandidátmi sú v plnom prúde a jedno z mien, ktoré rezonuje u mnohých z nás, je rodák z hlavného mesta Ján Mrva. Trikrát po sebe mu obyvatelia mestskej časti Vajnory dali dôveru a zvolili ho za svojho starostu. Naposledy získal až 73,7 % hlasov. V súčasnosti sa uchádza o post primátora. Aký vlastne je Ján Mrva?

Z ktorej časti Bratislavy pochádzate?

Ako väčšina Bratislavčanov v mojom veku som sa narodil na Zochovej, ale inak vo Vajnoroch. Neskôr sme s rodičmi žili dokonca až na 5 rôznych miestach v 5 rôznych mestských častiach. Najviac som si užil Petržalku, kde som aj 12 rokov hrával futbal za Matadorku. A dnes som opäť vo Vajnoroch.

Máte krásnu rodinu. Kde ste stretli svoju manželku?

Andrea je moja vysokoškolská láska. Študovali sme na Slovenskej technickej univerzite odbor geodézie a kartografie. Chodili sme spolu po celom meste v rámci vysokoškolskej praxe na merania a už sme od seba neodišli. Po vysokej škole sme sa zobrali v Modrom kostolíku a som s ňou šťastne ženatý už 27 rokov. Máme tri krásne deti a dokonca už aj jedného vnúčika. Som nesmierne rád, že rodina mi pomáha a podporuje ma.

Kam viedli vaše kroky po štúdiu?

Dlhé roky som pracoval ako zememerač a neskôr som aj inicioval usporiadanie pozemkového vlastníctva na celom území SR a ochranu práv nezistených vlastníkov. Od roku 2006 som bol zvolený za starostu mestskej časti Vajnory a som ním až doteraz.

Ako sa dajú skúsenosti geodeta využiť v komunálnej politike?
Tieto profesijné vedomosti a skúsenosti sa mi výborne hodili do funkcie starostu. Vedel som pomôcť kolegom s majetkovým vysporiadaním pozemkov, ako aj so samotným projektovaním a budovaním našich investičných zámerov, ako boli školy, škôlky, revitalizácie parkov a cyklotrasy. Rozumiem problematike vysporiadania verejných priestorov či právnym vzťahom k cestám či iným majetkovým veciam. Mesto by malo realizovať dôslednú inventarizáciu majetku mesta a mestských častí. Bohužiaľ, magistrát má v tejto oblasti veľké nedostatky.

Pán Mrva, 12 rokov ste starostom mestskej časti Vajnory a niekoľko rokov aj mestským poslancom. Ako zvládate život politika a zároveň rodinný život?

Spočiatku bolo zložité skĺbiť túto prácu s rodinným životom, ale dnes už mám rutinu. Našťastie, mám tolerantnú a milujúcu rodinu. Zvykli si, že som v práci dlho do večera takmer každý deň. Práca verejného činiteľa je už taká. Stále je potrebné niečo riešiť, organizovať, plánovať, rozhodovať... Ja sa nesťažujem, beriem problémy ako výzvy a s tímom sa ich snažíme riešiť čo najskôr. Viete, ak vám obyvatelia dajú viac ako 70 % hlasov, je to aj zaväzujúce voči nim. Dali mi dôveru ako starostovi, že sa postarám o mestskú časť, tak aby sa v nej žilo lepšie, krajšie. Aby ste to dosiahli, musíte ozaj zabrať a bez dobrého rodinného zázemia by to nešlo.

Ktoré úspechy v úlohe starostu si najviac ceníte?

S mojimi spolupracovníkmi sa nám vo Vajnoroch podarilo niekoľko skvelých vecí, na ktoré som hrdý. Postavili sme úplne nový Dom kultúry, kde našli svoj domov aj voľnočasové aktivity občanov – folklórny súbor, dychovka, skauti, seniori, knižnica, učebne umeleckej a jazykovej školy. Revitalizovali sme Park pod lipami, osadili lavičky, urobili zastrešené pódium, zabudovali fitnes prvky, petangové aj detské ihrisko. Vybudovali sme osvetlené multifunkčné športové ihrisko s atletickými dráhami, priestorom na loptové hry, posilňovanie. Hygienik nám hrozil zavretím škôlky, tak sme hľadali riešenie a postavili sme novú pre 125 škôlkarov a ešte sme dobudovali nad základnou školou ďalšiu pre 88 detí. Zrekonštruovali sme ZŠ, zmodernizovali učebne, obnovili kuchyňu, jedáleň a rozšírili školu o ďalších 5 tried.

Ste vášnivý športovec a rád bicyklujete...

Možno sa to „mimobratislavčanom“ nezdá, ale my tu máme nádherné časti. Malé Karpaty, ktoré sú súčasťou hlavného mesta, nám závidia aj iné svetové metropoly. Čím ďalej, tým viac ľudí športuje a cyklistika sa stala veľmi obľúbená. Škoda, že hlavné mesto robí pre cyklistov tak málo. My sme vo Vajnoroch vybudovali 31 km nových cyklotrás. JuRaVa, ktorá spája Vajnory, Raču a Svätý Jur, má 28 km. Dnes pokračujeme vo výstavbe JuRaVa II v smere do Ivanky pri Dunaji k Malému Dunaju. Postavili sme aj mestskú cyklotrasu Rendez ako prototyp jednosmernej cyklotrasy.

V novembri idete zabojovať o post primátora hlavného mesta. Čo by mal o vás Bratislavčan vedieť a čo sú vaše prednosti?

Som svojský, húževnatý, vytrvalý, neodbytný, ale slušný. Snažím sa robiť veci v záujme verejnosti, v záujme lepšej budúcnosti, lepšieho života v Bratislave. Nie som v spojení so žiadnym developerom ani s finančnou skupinou. Neprestávam po prvom neúspechu v presadzovaní verejného záujmu, ale pokračujem vytrvalo ďalej. Preto verejný záujem je moje poslanie a nie fráza.
Hľadám cesty, ako spájať a nie rozdeľovať, a to vrátane mestských častí a mesta.
Mám rád vytrvalostný beh a bicyklovanie, rád si zahrám futbal a hokej. V mladosti som zvažoval aj povolanie archeológa, preto dodnes som ostal fanúšikom histórie a filozofie.
Viac informácií nájdete  na www.janmrva.sk

(pr)

Páčil sa vám článok?