Na Vŕšku odlievali kanóny

26.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Severozápadný úsek mestského opevnenia medzi ulicami Klariskou a Kapitulskou býval v minulosti dlho nezastavaný. Bolo to najvyššie položené miesto v stredovekom opevnenom mieste, a preto aj miesto dostalo meno Bergl (kopček, vŕšok).

V kúte hradieb pri starej veži z 13. storočia pôsobil v 17. storočí kovolejár, ktorý tam lial pravdepodobne hlavne kanónov, mažiare, možno aj menšie zvony. Na pozemku nižšie mal v 18. storočí záhradu učiteľ nemeckej (základnej) školy (des teutschen Schulmeisters Garten).

Na vedľajšom pozemku smerom k Michalskej bráne bol mestský sklad ľadu (die Eisgrube). Nad suterénnym skladom ľadu postavili v roku 1775 obytný dom. Bol pomerne jednoduchý, ale vchádzalo sa do neho veľmi výrazným kamenným portálom. Jeho zvyšky sa podarilo znovu vykopať pred pár rokmi v ruinách domu.

Na klenáku nad bránou bol okrem datovania 1775 vytesaný monogram zostavený z ornamentálnych písmen P a G alebo P a C. Písmená P a C by bolo možné interpretovať ako Civitas Posonium, čo by znamenalo, že dom postavilo mesto. Neskôr zastavali aj okolité pozemky. Viaceré z domov v uličke sa na konci 19. a začiatku 20. storočia dostali do majetku židovských rodín. V jednom z domov bola pred rokom 1925 aj židovská modlitebňa „Bergl - Schul“.

Na mieste ľadovej pivnice postavili pred pár rokmi nový dom. Je príkladom toho, ako nemajú vyzerať novostavby v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Proti názoru pamiatkarov postavili v úzkej ulici prevýšený dom, ktorý ulicu ešte opticky zužuje.

Objavené zvyšky originálneho kamenného portálu by sme darmo hľadali v zbierkach Mestského múzea, kam patria. Nie sú ani ako dekorácia zamurované do fasády novej budovy. Dúfajme, že raz neskončia na smetisku alebo v bloku betónu ako napríklad kameň, ktorý označoval miesto, odkiaľ sa na mesto pozeral cisár Napoleon.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?