Dom, ktorý mal byť len múzeom

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Michalská brána situovaná pod známou vežou je so svojím predbráním spojená kamenným mostom. Dnes málokto vie, že v úseku ulice medzi vežou a obchodom s hudobninami (Bontonland Megastore) prechádza nad kamennými oblúkmi mosta ponad priekopu.

Okolo roku 1740 začali po oboch stranách mosta stavať do ešte používanej priekopy meštianske domy. Ten z nich, ktorý dnes nesie číslo 26, bol pôvodne zo strany mosta - ulice len jednoposchodový a od veže bol oddelený úzkym priestorom medzi dvoma múrmi mestských hradieb (parkan). Už okolo roku 1760 však dom zvýšili o ďalšie poschodie a na strane priekopy k nemu pristavali úzke krídlo s arkádami. Dom vtedy získal dnešný vzhľad.

Niektoré detaily naznačujú, že na prestavbe spolupracovali tí istí majstri, ktorí stavali Grassalkovichov palác a nemecký evanjelický kostol (na Panenskej ulici). Vtedy už v dome fungovala aj lekáreň „Červený rak“, presťahovaná z blízkeho domu vo vnútornom meste. Neskôr dom zlúčili s úzkym domom postaveným v parkane tesne pri veži a v podkroví vybudovali ďalšie obytné priestory. Majiteľ domu v roku 1766 sa volal Unger.

V roku 1960 otvorili v Bratislave Farmaceutické múzeum ako súčasť Mestského múzea. Vtedy sa predpokladalo, že postupne sa celý objekt vysťahuje, zreštauruje a odovzdá Mestskému múzeu na zriadenie novej expozície v nadväznosti na už jestvujúce Farmaceutické múzeum a na expozíciu zbraní a mestského opevnenia v Michalskej veži.

Nedávne rozhodnutie mestského zastupiteľstva, podmienené ekonomickou situáciou, však odsunulo požiadavky kultúry úplne do pozadia. Mestské múzeum svojím návštevníkom predpokladanú expozíciu neponúkne, tak ako nebude môcť návštevníkom mesta prezentovať ani priestory v dome na Baštovej 2, kde sa narodil bývalý mestský archivár a hudobný historik Ján Nepomuk Batka. 

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?