Spoznajú, s čím sa hral ich otec či babka: V SNM otvorili výstavu autorskej tvorby pre deti v socialistickom Československu

30.11.2023
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Autorskú tvorbu pre deti v socialistickom Československu ukáže výstava s názvom Deťom na mieru. Otvorili ju v stredu (29. 11.) v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave, ktoré výstavu pripravilo v spolupráci s Umeleckopriemyselným múzeom v Prahe.

Predstavuje tvorbu dvadsiatich významných českých a slovenských výtvarníkov, návrhárov z oblasti nábytkového dizajnu, hračiek a úžitkovej grafiky pre deti predškolského a mladšieho školského veku. "Zaoberali sa tvorbou pre deti tak, aby im ju tzv. ušili na mieru - počítali s detskou ergonómiou, farebnosťou, tvorili predmety tak, aby boli pre deti príjemné," uviedla kurátorka Lucie Skřivánková.

Mnohé z vystavených prác, predovšetkým drevené a textilné hračky a nábytkové zostavy, uvidia návštevníci po prvý raz, pretože sa zachovali len v podobe prototypov a do sériovej výroby sa nikdy nedostali. "Znárodnená výroba nedokázala adekvátne reagovať na želania a potreby zákazníkov. Kvalitné a zaujímavé návrhy, šité 'na mieru deťom', zostali v šuplíkoch dizajnérov alebo výskumných inštitúcií. V lepšom prípade sa na základe vybraných vyrábali limitované série pre jasle a materské školy," dodáva kurátorka výstavy, členenej do troch hlavných okruhov - detský nábytok, hračky a knižná grafika pre deti.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

V druhej skupine exponátov nájdu obdivovatelia hračiek aj tie plastové či hračky z produkcie českého a slovenského ÚLUV-u/ ÚĽUV-u. Pozornosť pritiahnu tiež papierové vystrihovačky a detské knihy. "Tie sa síce dali bežne kúpiť v obchodoch, ale ich dizajn je natoľko výnimočný, že by bez nich nebolo možné československú tvorbu pre deti v 50. až 80. rokoch 20. storočia prezentovať," uvádzajú autori výstavy, ktorej jadro tvoria exponáty zo zbierok Umeleckopriemyselného múzea v Prahe. Doplnené sú o ukážky tvorby vybraných autorov z iných múzeí a súkromných zbierok z Českej republiky a zo Slovenska.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Výstava v Harmincovej sieni na prvom poschodí sídelnej budovy SNM potrvá do 29. februára 2024.

(TASR)

Páčil sa vám článok?