Ústav pamäti národa: Festival slobody priblíži bratislavský pochod študentov

14.11.2020

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Súčasťou Festivalu slobody bude okrem iného aj spomienka na bratislavský pochod študentov, ktorý sa uskutočnil 16. novembra 1989. Na tieto udalosti sa zameria výstava v Zichyho paláci.


Slávnostné sprístupnenie výstavy Filozofi v novembri 1989 – od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku, bude v pondelok (16. 11.) napoludnie pred budovou Zichyho paláca.Verejnosti bude prístupná do 6. decembra. "Po ňom bude nasledovať v Staromestskej galérii Zichy autorské sprevádzanie s niekdajšími študentmi Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) a priamymi účastníkmi pochodu," doplnila  Andrea Púčiková z Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorý festival organizuje.

Protestný pochod študentov viedol z dnešného Hodžovho námestia a skončil pred budovou ministerstva školstva na Dobrovičovej ulici. "Počas pochodu študenti požadovali začatie dialógu o problémoch školstva, reformy a viac slobody," dodala.

Priami účastníci pochodu, členovia vlády a zástupcovia UK a ÚPN si tieto udalosti pripomenú 16. novembra o 11.00 h pietnou spomienkou pred budovou Rektorátu UK na Šafárikovom námestí v Bratislave. Práve na tom mieste je od roku 2009 umiestnená pamätná tabuľa pripomínajúca tento pochod. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?