FOTO: Na Zochovej chate obnovili prírodné kúpalisko a už aj prilákalo prvých návštevníkov!

26.6.2020

Zdroj: FB I.M.

Páčil sa vám článok?

Azda už len pamätníci si spomenú, že sa kedysi dalo kúpať aj na Zochovej chate. V lokalite Piesok sa nachádzala vodná nádrž, ktorá verejnosti slúžila aj ako prírodné kúpalisko. V posledných rokoch bola táto vodná plocha zanedbávaná a vyzeralo to, že pôjde o stav nezvratný, ale mestu Modra sa podarilo získať grant z prostriedkov EÚ, vďaka ktorému sa podarilo tento priestor nielen revitalizovať i prinavrátiť mu aj rekreačnú funkciu.

"Nádrž, ktorá zachytáva prebytočnú vodu z Vištuckého - Kamenného potoka uprostred karpatských lesov, v minulosti slúžila ako kúpalisko a patrila k vyhľadávaným miestam rekreácie. „Napriek zanedbanému stavu má toto miesto veľký potenciál. Rekonštrukciou chceme vodnej nádrži prinavrátiť pôvodnú funkciu a oprášiť jej zašlú slávu. K revitalizácii okolia budeme pristupovať ekologicky, chceme zachovať trvalo udržateľný charakter úprav,” povedal ešte v roku 2017 primátor Modry Juraj Petrakovič.

Zdroj: FB Mesto Modra

​Vlani sa na oficiálnej FB stránke mesta objavila táto fotografia aktuálneho stavu vodnej plochy, pri ktorej bolo napísané: "V prvej fáze vyčistíme svah vzdušnej strany hrádze nádrže, kalovú nádrž a vtokový objekt, ktoré sú narušené prerasteným koreňovým systémom stromov. Po konzultácii so Štátnou ochranou prírody, vodohospodármi, CHKO Malé Karpaty a ostatnými dotknutými orgánmi budú porasty v nevyhnutnej miere odstránené a po dokončení prírodného kúpaliska bude zeleň nahradená novou výsadbou."

Zdroj: FB I.M.

​Takto vyzeral areál ešte pred rokom 1989, kedy bol ešte využívaný na rekreačné účely...

Zdroj: FB I.M.

​Súčasný stav zrevitalizovanej vodnej nádrže... 

Zdroj: FB I.M.

Súčasťou areálu je aj toto jazierko...

​(ars)

Páčil sa vám článok?