BVS: V roku 1886 sa začala písať história bratislavského vodárenstva

9.2.2020
Budova Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS)

Zdroj: TASR -Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Bratislavský mestský vodovod, najstarší výtlačný vodovod na Slovensku, má 134 rokov. Oficiálne bol spustený do plnej prevádzky 4. februára 1886. Práve v tomto roku sa začala písať história bratislavského vodárenstva. Na svojom webe si túto udalosť pripomína Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS).

Bratislavský mestský vodovod čerpal vodu zo studne na ostrove Sihoť, odkiaľ putovala cez rameno Dunaja do hlavnej čerpacej stanice v Karlovej Vsi a ďalej po dunajskom nábreží až do mesta po Rybné námestie. "Tam sa potrubie rozvetvovalo na menšie zásobovacie potrubie, smerujúce do nižšie položených častí mesta a na tlakové potrubie, dodávajúce vodu do vodojemu na dnešnej Mudroňovej ulici, vo výške viac ako 70 metrov nad Dunajom.

"Vodovodná sieť, ktorá merala vyše 37 kilometrov a na jej trase bolo takmer tristo verejnosti prístupných hydrantov, zásobovala pitnou vodou asi 17.500 obyvateľov Bratislavy. Vodárenský systém prvého bratislavského vodovodu predstavoval v danej dobe technologickú špičku, bol okrem iného vybavený parnými čerpadlami, elektrickou strojovňou či modernými potrubnými technológiami," priblížila BVS.
 

V súčasnosti je ostrov Sihoť stále významným vodárenským zdrojom. Priestory a okolie bývalých historických zariadení slúžia naďalej prevádzkovým, ako aj kultúrno-spoločenským účelom. V pamiatkovo chránenej budove pôvodnej čerpacej stanice sídli vodárenské múzeum s modernou expozíciou z histórie i súčasnosti bratislavského vodárenstva.

 V činnostiach i tradíciách prvej bratislavskej vodárne pokračuje BVS. Za uplynulých 134 rokov sa pôvodná sieť prvého bratislavského vodovodu rozšírila o vyše 3000 kilometrov a každú sekundu je možné do nej načerpať takmer 18.000 litrov vody. "Jediné, čo sa za toto obdobie nezmenilo, je kvalita vody, ktorá patrí medzi najlepšie v Európe," tvrdia bratislavské vodárne. Do budúcnosti chce BVS zvyšovať štandard svojich služieb, prioritne chrániť vodárenské zdroje pred hroziacimi rizikami znečistenia a stať sa technologickým lídrom v slovenskom vodárenstve.

(TASR)

Páčil sa vám článok?