Aj tento rok sa môžete tešiť na cyklus prednášok Výpravy do starovekého Egypta

19.1.2020
0

Zdroj: aigyptoss.sk

Páčil sa vám článok?

Nadácia Aigyptos pripravila už deviaty ročník cyklu egyptologických prednášok pre verejnosť. V tomto roku budú témy prednášok zamerané na zaujímavé príbehy zo staroegyptských miest.

Pripravených je dvanásť prednášok, ktoré sa budú konať vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy vo vybrané piatky až do 26.júna 2020. Renomovaní slovenskí a zahraniční egyptológovia, archeológovia a spolupracujúci špecialisti z iných odborov, pôsobiaci okrem Slovenska a Čiech aj v Rakúsku a ďalších krajinách, prinesú priaznivcom staroegyptskej histórie množstvo zaujímavých a nových informácií.

Ako nás informovala Renata Rábeková z Nadácie Aigyptos, už 24. januára 2020 sa návštevníci v úvodnej prednáške spolu s Jozefom Hudecom a ďalšími členmi slovenskej časti poľsko-slovenského egyptologického výskumného tímu vydajú po stopách nových objavov z lokality Tell el-Retábí, ktorými sa môže pochváliť slovenský archeologický výskum v Egypte za uplynulý rok.

Kadiaľ viedla staroveká Kadidlová cesta? Prekvital globálny obchod už v staroveku? Aký podiel na ňom mali vtedajšie egyptské mestá a civilizácie súčasného Blízkeho východu - aj to sa návštevníci dozvedia od Antona Fogaša.

Paulína Šútorová rozpovie čo prezrádzajú zachované staroegyptské texty aj o intrigách a zločinoch egyptských kráľovien a ich túžbe po moci.

O tom, že staroegyptské pohrebiská neboli len pokojnými miestami večného odpočinku zomrelých ale zároveň miestami čulého stavebného ruchu, ale aj to, že mnohé z nich neunikli pozornosti zlodejov, sa poslucháči dozvedia od Martina Odlera a Marie Peterkovej Hlouchovej.

Impozantné kráľovské mesto Abydos (na fotografii), jeho bohatú históriu, veľkolepé chrámy ale aj každodenný život v ňom priblíži Lucia Hulková.

Jaromír Krejčí predstaví najnovšie výsledky a zistenia z výskumu monumentálnej architektúry pyramídových komplexov egyptských panovníkov v Abúsíre v súvislosti s vývojom staroegyptskej spoločnosti v 3. tisícročí pred n.l.

Akú úlohu zohrali Egypt a Alexandria v procese zmien starovekého sveta v 3. storočí n.l. a aký vplyv mali na šírenie a vývoj rozličných filozofických smerov a náboženstiev, medzi nimi aj kresťanstva, objasní Ľubomír Podhorský.

Akých bohov uctievali v staroegyptských mestách? O vzniku a kulte rôznych božstiev, ich chrámoch a o staroegyptskej mytológii porozpráva Veronika Dubcová.

Renata Landgráfová priblíži magické príbehy z egyptského Mennoferu z rozprávania o princovi Chaemwasetovi.

Vedeli ste, že najstarší pivovar na svete stál v staroegyptskom Nechene? Katarína Arias Kytnarová prezradí nielen to aké pivo Egypťania varili a čo obsahovalo, ale aj mnoho zaujímavostí o tomto dôležitom egyptskom meste.

Květa Smoláriková predstaví mesto Naukratis, dôležitú obchodnú spojnicu medzi Egyptom a starovekým Gréckom a porozpráva tiež o tom, s akým tovarom a vzácnymi surovinami sa v tej dobe najčastejšie obchodovalo.

Akú podobu mala staroegyptská cestná sieť, ako vtedajší Egypťania využívali vodné a pozemné komunikácie a ako budovanie ciest prispelo k rozvoju a moci ich civilizácie vysvetlí Jozef Hudec v záverečnej prednáške celého cyklu 26. júna 2020.

Nadácia Aigyptos prioravila cyklus v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy, Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied a pod záštitou veľvyslanectva Egyptskej arabskej republiky na Slovensku.

(ms, ts)

Páčil sa vám článok?