Spomienkový album 13/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Moderný obytný dom s jednoduchým priečelím a rovnou strechou na Kuzmányho ulici 5 postavili v roku 1932. Architekti F. Weinwurm a I. Vécsei tu umiestnili do prostredia záhrad a pseudoslohových rodinných víl miestnej honorácie z konca 19. storočia objekt podľa vtedy najmodernejších predstáv. Použili aj novú stavebnú technológiu, keď stredný nosný múr novostavby nahradili železobetónovými stĺpmi. Na strane záhrady vznikla členitejšia fasáda so zaujímavou záhradnou sálou v zahĺbenom prízemí a terasou nad ňou.

Málokto dnes vie, že tu pred postavením dnešného objektu stála iná vila. Ako vyzerala, sa možno dozvedieť z pohľadnice vydanej roku 1907 v Budapešti podľa fotografie Karola Divalda, ktorú roku 1910 poslali z Prešporku do Lyonu. Fotograf zvečnil z okna Evanjelického lýcea skupinu záhradných víl, ktorá niesla názov „nové sídlisko“ (Új-telep, Neustift). Okrem spomínanej vily vidno na pohľadnici aj ďalšie, dodnes zachované, hoci mnohé značne prestavané.

Vila na mieste Kuzmányho 5 pripomínala juhoeurópske stavby z 80. rokov 19. storočia, najmä diela talianskych a nemeckých architektov. Nemecký architekt E.Ziller projektoval podobné stavby v Aténach. Podobné stáli aj v dalmátskych prímorských mestách, v Rijeke (vtedy Fiume) či v Opatiji (vtedy Abbazia), ale analógie sa nájdu aj v Mníchove, Prahe, či v blízkej Viedni.

Bolo by zaujímavé zistiť, kto projektoval dnes už nejestvujúcu vilu v Prešporku. Škoda, že sa v Bratislave toto architektonické dielko historizujúceho klasicizmu nezachovalo.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?