Na radnici bude rozprávať historička Elena Kurincová o pripojení Bratislavy k Československu

12.8.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Hovory zo Starej radnice pokračujú tretím večerom naplneným históriou, ale aj hudbou a príjemným dialógom medzi Dadom Nagyom a historičkou Elenou Kurincovou. Téma rozhovoru s názvom Československo v uliciach sa dotkne významného jubilea – 100 rokov pripojenia Bratislavy k Československej republike a vyhlásenia úradného názvu Bratislavy.

Podujatie je súčasťou programovej ponuky Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2019. Program štyroch nových častí je exkurzom do bratislavských ulíc v historickom centre mesta.

Program Hovorov je zameraný na odhaľovanie zásadných premien politického režimu, ktoré sa odrazili vo všetkých oblastiach života a neobišli ani verejný priestor. Zmeny sa týkali odstraňovania alebo premiestňovania pomníkov. Menilo sa názvoslovie ulíc a námestí. V uvedenom období sa stavali aj nové pomníky. Odhaľovali pamätné tabule, ktoré vytvárali nový československý kontext vo verejnom priestore a budovali nové tradície. Podujatie v príjemnej atmosfére moderuje Dado Nagy.

Rozprávania sú oživené reprodukovanou hudbou na dobových gramofónoch a pôvodných šelakových platniach, ktoré popularizuje Maroš Schmidt krátkym sprievodným slovom. Jednotlivé časti cyklu sa uskutočnia na historickom nádvorí Starej radnice. Atmosféru ozvláštňuje provizórna kaviareň na nádvorí s možnosťou objednávky kávy, kvalitného vína, dobrého pečiva v spolupráci s Kaviarňou Radnička, OZ INKLÚZIA.

Počas nepriaznivého počasia sa podujatie automaticky koná vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy v Starej radnici.

NASLEDUJÚCE PODUJATIE:
11. 9. 2019 / Štefan Holčík / Jurkovičove rodinné domy a ich pôvodní obyvatelia 

(ts)

Páčil sa vám článok?