Na Michalskej sa narodil Goetheho učiteľ

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Meštiansky dom na Michalskej 10 vznikol na mieste, kde stál v 14. storočí objekt, ktorý patril kláštoru v Heiligenkrenzi.

Jeho súčasťou bola aj Kaplnka sv. Kataríny (Michalská 8), založená v roku 1311. Kláštorný majetok v roku 1523 odkúpilo mesto, neskôr ho rozdelili a jeho jednotlivé časti získali rôzni mešťania.

Dom číslo 10 dostal definitívnu podobu na prelome 18. a 19. storočia. Vtedy miestnosti na druhom poschodí vymaľovali zaujímavým spôsobom. V jednej z nich namaľoval neznámy maliar pre nám neznámeho objednávateľa na stenách pohľady na romantické krajiny. Sú namaľované podľa rytín, ktoré boli v druhej polovici 18. storočia veľmi módne. Maľby sú dnes zrekonštruované, niektoré detaily však sú z nepochopenia pôvodnej predlohy nesprávne premaľované.

Nástenné maľby nedovoľovali použiť v miestnosti vysoký nábytok. O funkcii miestnosti svedčí hádam hudobný motív, namaľovaný v strede plafónu. Pohľad naň je dnes, bohužiaľ, prekrytý predimenzovaným a do tejto miestnosti úplne nevhodným moderným lustrom.

Dvorné krídla domu čiastočne prestavali a čiastočne demolovali v 70.-80. rokoch, keď do dvora umiestnili aj novú trafostanicu. Prízemie a prvé poschodie domu boli znehodnotené prestavbou na obchody už v období pred druhou svetovou vojnou.

Dnes už nevieme, v ktorej časti domu či v ktorej miestnosti sa v roku 1717 narodil maliar Adam Friedrich Oeser, ktorý neskôr pôsobil ako profesor na akadémii v Lipsku a k jeho žiakom patril aj J. W. Goethe. Fasáda domu je ozdobená so secesnou štukovou výzdobou, ktorú dostala pri oprave po roku 1900.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?