Dom na Michalskej, ktorý chceli zbúrať

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Michalskú bránu postavili v 13. storočí ako jednu zo štyroch brán mestského opevnenia. Neskôr ju, ako aj vežu nad ňou, mnoho ráz upravili a prestavali. Pred bránou bývala široká priekopa. Do tej postavili v 15. storočí menšiu predsunutú pevnôstku, barbakan.

Priekopu medzi staršou bránou a barbakanom preklenuli mostom, ďalší most viedol z barbakanu ponad priekopu k svätomichalskému predmestiu. Stredoveké fortifikačné zariadenie plnilo po ďalších úpravách svoju funkciu až do polovice 18. storočia. Na pláne mesta z roku 1735 ho ešte možno vidieť v pôvodnej forme. Podľa plánu z roku 1765 však už vtedy bola situácia zmenená.

Po oboch stranách vnútorného mosta, teda do pôvodnej priekopy, postavili medzičasom obytné domy, ktoré oblúky pod starým mostom využili ako pivnice. Aj priestor pevnôstky - barbakanu zastavali vtedy do tej miery, že ostala len pomerne úzka zalomená ulica. V domoch, ktoré boli pôvodne výlučne obytné, sa postupne začali otvárať obchodíky. Do jedného z domov sa na prelome 18. a 19. storočia presťahovala staršia lekáreň U červeného raka.

V dome na fotografii bola donedávna predajňa Bontonland, pred rekonštrukciou tam sídlila predajňa firmy Hasso, predtým obchodný dom Bagdad. Už od začiatku storočia tu firma Fornheim predávala orientálne koberce. Pre potreby tejto firmy dom na začiatku storočia čiastočne vnútri prestavali a do priekopy pri ňom postavili skladovú budovu s ozdobnou secesnou fasádou. Počas modernizácie obchodu v 60. rokoch však z objektu bez milosti odstránili všetky pamiatky secesného slohu, napríklad kvalitné kované zábradlie galérie na poschodí.

Pred rokom 1926 vznikol projekt na zbúranie domu a „narovnanie“ ulice tak, aby vyúsťovala smerom k Župnému domu. Alternatívny projekt uvažoval o preklenutí novej ulice oblúkom, aby zostal zachovaný aspoň dojem stredovekého predbránia. Projekt sa, našťastie, nerealizoval a namiesto toho postavili do priekopy ďalšie skladovacie priestory podľa projektu architekta A. Szalatnaia. Očistenie barbakanu od prístavieb zvonku v roku 1975 potvrdilo, že stredoveký objekt sa zachoval skoro úplne v pôvodnom rozsahu.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?