Mestský majer sa staral o čistotu mesta

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na mieste vykopanej základovej jamy medzi ulicami Štefanovičovou, Žilinskou a Kýčerského stál v minulosti nízky, ale rozľahlý objekt, ktorý všetci starí obyvatelia mesta poznali ako „Mestský majer“.

Bola to rozsiahla poschodová budova s mimoriadne vysokou strechou. V strede fasády obrátenej na juh (k terajšej Štefanovičovej ulici) bola široká brána, ktorou sa vchádzalo na rozsiahle nádvorie. Okolo neho, najmä v zadnej časti stáli rozmanité budovy.

Majer bol akýmsi predchodcom neskorších Technických služieb mesta Bratislavy. Odtiaľ vychádzali ráno skupiny zametačov s typickými fúrikmi, aby čistili ulice. Odtiaľ vychádzali vozy ťahané koníkmi, ktoré odvážali sneh z ulíc v centre mesta. Odtiaľ vychádzali aj smetiari, ktorí zhromažďovali a odvážali domový odpad. Na dvore stáli fúriky, káry, vozy, vzadu v stajniach nocovali kone. Bolo tam aj dosť potkanov a myší. Na dvore sa hrali deti mestských zamestnancov, behali psy a mačky. Pod vysokými strechami bolo uskladnené seno. V prípade potreby sa na dvore majera skladovalo drevo z mestských lesov. Niekedy sem dovážali aj hrozno z mestských vinohradov. Tu sídlili záhradníci, ktorí sa starali o mestské parky.

V dvadsiatych rokoch boli dokonca na dvore zložené súčasti kamenného súsošia svätého Jána Nepomuckého, ktoré stávalo pred rokom 1910 na terajšom Primaciálnom (predtým aj Svätojánskom) námestí. Dnes, po viacerých stratách sú fragmenty v zbierke GMB a rekonštruovaná replika súsošia stojí v južnom dvore Primaciálneho paláca.

Prednú časť mestského majera zbúrali za socializmu, aby neprekážala pohľadu na nevýraznú budovu vtedajšej Plánovacej komisie. V zadnej časti areálu prežíva doteraz VEPOS, ale aj ten vraj bude musieť odísť. Hanbí sa hádam niekto za názov „Mestský majer“ či - ak chcete - „ Nový mestský majer“? Bol by to pre toto miesto priliehavejší názov, ktorý pravdivo odzrkadľuje jeho historickú úlohu v minulosti. Len škoda, že sa mesto tohto lukratívneho pozemku v susedstve dávno predpokladanej „vládnej štvrti“ vzdalo. Mohla tu stáť aj niektorá z budov mestskej samosprávy.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?