Pri Michalskej veži je ešte jeden most

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Michalská ulica vznikla vo vnútornom opevnenom meste ako ulica, ktorá viedla k severnej bráne, nad ňou postupne vyrástla vysoká veža s typickým zastrešením (1758).

Ak v minulosti niekto prešiel bránou smerom von z mesta, ocitol sa na moste ponad priekopu. Ten ho zaviedol do predsunutej pevnosti - barbakanu. V ňom sa cesta zalamovala v pravom uhle doprava a pokračovala druhý mostom, ktorý je dodnes dobre zachovaný a viditeľný a vyúsťuje na Hurbanovo námestie. Aj medzi prvou (gotickou) a druhou (teraz barokovou) bránou, teda tam, kde dnes stoja domy s číslami 17 až 23 a 26, bol ešte v prvej polovici 18. storočia viditeľný most. Jestvuje aj dnes, len nikto, kto prechádza medzi spomenutými domami, nevie, že kráča po moste.

Dom číslo 19 naľavo (na západ) od mosta postavili podľa nápisu na kamennom klenáku v priechode roku 1744. Už prv, v roku 1727 na popud vtedajšieho radného pána Samuela Hubera most spevnili kamennými oblúkmi. Možno sú to práve tie, ktoré sú zachované v nádvorí domu číslo 19. Nesú ich kamenné piliere, ktoré pravdepodobne druhotne použili zo zbúranej staršej goticko-renesančnej konštrukcie. Domy č. 17 až 23 ani 26 teda nestoja v skutočnosti na Michalskej ulici, ale v Michalskej bráne, resp. na Michalskom moste.

V minulosti nebývalo zvykom číslovať významné dominanty mesta. Michalská brána s vežou dnes nesie číslo 24, akoby bola súčasťou akéhosi meštianskeho domu. Je nezmysel pribíjať nevkusné a rušivé tabuľky s číslami na gotické či barokové fasády kostolov a kaplniek či na jednotlivé objekty (napríklad strážnice Čestného nádvoria) v areáli kráľovského Hradu.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?