Z Bieleho slona urobili Perličku

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Michalská ulica bola celé storočia ulicou obchodníkov. V 19. storočí ich tam však žilo už iba niekoľko. K najvýznamnejším obchodníckym rodinám vtedy patrila rodina Wimmerovcov, ktorým po niekoľko generácií patril dom na Michalskej 2.

Mali tam prosperujúci obchod s koloniálnym tovarom „Zum weissen Elephanten“, ktorého vývesný štít medzi oknami prízemia niesol obraz bieleho slona. Po druhej svetovej vojne dom majiteľom vzali, znárodnili a obchod pomenovali dodnes zaužívaným nezmyselným menom „perlička“. Dnes si už málokto spomenie na to, že v 50. rokoch tam predávali populárnu hydinu - perličky.

Dom, postavený asi v 17. storočí na mieste viacerých starších stredovekých stavieb, dostal dnešnú formu a dnešné priečelie okolo roku 1840 podľa projektu staviteľa Ignáca Feiglera staršieho. Na začiatku 20. storočia ho obývali mnohí členovia rodiny Wimerovcov. Žil tam aj architekt Franz Wimmer, ktorý v meste postavil na prelome 19. a 20. storočia viaceré objekty. Aj terajšia terasová úprava Rudnayovho námestia pred južnou fasádou Chrámu sv. Martina je jeho dielom. V dome svojich predkov upravil viaceré interiéry. Časti jeho úprav (dvere, obloženia stien, vykurovacie telesá) sa zachovali až do 90. rokov, keď ich v rámci „pamiatkovej rekonštrukcie“ zničili.

V dome žila aj architektova sestra Dora, vydatá za profesora Augusta Helmára (zomrel 1912), ktorý vyučoval na tunajšom kráľovskom reálnom gymnáziu. Ako prvý publikoval objav anglických tapisérií „Hero a Leandros“, ktoré sa našli v Primaciálnom paláci v roku 1903. Vdova pani Dora Wimmer-Helmar žila v rodičovskom dome ešte v 20. rokoch 20. storočia. V byte na druhom poschodí zadného traktu ju navštívila novinárka Elsa Grailich. Zážitok z jej návštevy u starej dámy prinášame v slovenskom preklade na tejto strane.

Štefan Holčík

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?