„Vynovený“ meštiansky dom na Michalskej 5

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Meštiansky dom na Michalskej ulici 5 prežil stáročia zdanlivo bez zmeny. Donedávna pôsobil dojmom zabudnutej a opustenej stavby. Avšak aj tento objekt prežil dni svojej slávy.

Prestavby zotreli charakter stredovekej stavby, charakteristická fasáda zo 17. storočia s originálnym arkierom však dostala v 19. storočí nový portál a v prvej polovici 20. storočia znehodnotili prízemie vybúraním veľkých výkladov. V prejazde však ostali stopy pôvodných gotických sedílií a mohutný otvorený krb. V suteréne bol donedávna zachovaný jednotraktový gotický dom.

Pomerne nízka strecha bola postavená na začiatku 19. storočia po zhubnom požiari. V druhej polovici 19. storočia bol dom sídlom vyhľadávanej reštaurácie. Jej majiteľom bol pán Jaklitsch. jeho vdova žila v dome ešte po prvej svetovej vojne, keď však už bola reštaurácia v rukách jedného zo známej rodiny kaviarnikov a reštauratérov Juliusa Stahla.

Po druhej svetovej vojne objekt stále viac pustol. Až v roku 2000 sa dočkal obnovy. Dom dostal síce novú fasádu, ale je farba a detaily sú v protiklade s pamiatkovou starostlivosťou. Vysoká strecha vhodne vyplnila priestor medzi vysokými susednými domami, avšak počet, tvar a veľkosť vikierov nevhodne konkurujú pôvodnej stavbe. Velikánske výklady prízemia sú ponechané v stave z 50. rokov, hoci mohli byť upravené na pôvodnú veľkosť.

Vrcholom reštaurátorského prístupu je plastické zvýraznenie nároží arkiera, kde sú v omietke vymodelované „kamenné“ kvádre. Akoby to ešte nestačilo, na portáli sa ocitli škľabiace sa masky akýchsi trpaslíkov, voľné napodobeniny chrličov z ghotických chrámov. Drzo sa vysmievajú okoloidúcim, ale najmä pamiatkarom, ktorí neboli schopní takémuto „skrášleniu“ objektu v Mestskej pamiatkovej rezervácii Bratislava - Staré Mesto zabrániť. (Objekt, je zapísaný v zozname nehnuteľných pamiatok pod číslom BA-N/106).

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?