Múriky na Hrade ako hodinový hotel pre hady

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dlhotrvajúca rekonštrukcia Bratislavského hradu a jeho najbližšieho okolia priniesla aj neuveriteľné paradoxy a kuriozity. K nim patrí najmä skupina múrikov z lámaného sivého kameňa na svahu nad Leopoldovou bránou.

Na prvý pohľad pôsobia ako stanoviská pre bojovníkov, ktorí by mali v prípade potreby brániť prístup k hradnej bráne z roku 1674. Vznikli však v 80. rokoch 20. storočia na nátlak vtedajších pracovníkov Mestskej správy pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody. Pracovníčky ochrany prírody totiž vtedy dospeli k názoru, že hradný kopec je zvlášť dôležitou lokalitou výskytu istých hadov. A aby sa tu cítili hady ako v raji, bolo potrebné postaviť im akési „rekreačné stredisko“. V múroch medzi skalami sú totiž schválne vybudované medzery, kanály, chodby a iné diery, v ktorých sa mali hady cítiť ako doma. Bratislavské hady a hadice však doteraz ani napriek nezmyselne vysokej sume, ktorú toto zariadenie stálo, nepochopili, že by sa mali v tomto ľudskou rukou postavenom bludisku páriť a používať ho ako hodinový hotel.

Odhliadnuc od faktu, že múriky z cudzorodého materiálu nevhodne konkurujú murivu barokovej časti pevnosti, bolo už aj v 80. rokoch maximálne nevhodné uvažovať o tom, že sa má v najbližšom susedstve práve stavaného parlamentu zriadiť takáto „hadia liaheň“. Navyše múriky komplikujú údržbu zelene tejto časti veľmi viditeľného areálu. Jeden z blokov sa už rozpadol sám. Je najvyšší čas odstrániť aj tie ďalšie. Do ochranného pásma Národnej kultúrnej pamiatky také nezmysly skutočne nepatria. Iba ako pomníky neprávne pochopenej lásky k prírode a starostlivosti o prírodu v 80. rokoch 20. storočia.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?