Fádnu fasádu členia arkiere a kovové mreže

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Stavebná činnosť v Bratislave bola na konci 30. a na začiatku 40. rokov značne obmedzená, napriek tomu sa tu realizovali zaujímavé projekty domácich, ako aj zahraničných projektantov. K tým patrí aj výstavba objektu na Hviezdoslavovom námestí 20.

Projekt vypracoval pražský nemecký architekt F. Lehmann, budovu dokončili v roku 1940. Projektant si uvedomoval, na aké prominentné miesto dom pripravuje. Bola to prvá skutočne moderná stavba v rade domov z 18. a 19. storočia. Priečelie modernej stavby so železobetónovou konštrukciou preto riešil zvlášť citlivo.

Fasáda obložená travertínom by pôsobila veľmi fádne, preto ju prečlenil systémom arkierov a balkónov. Zaujímavé sú detaily na nárožiach balkónových mreží, ktoré presahujú aj cez nárožia arkierov ako čisto dekoratívny prvok. Najvyššie - šieste poschodie, je odsadené a pred oknami tak vznikla pochôdzna terasa. Výška budovy sa týmto riešením zdanlivo znížila.

Pri výstavbe objektu zbúrali zadné stavby Balassovho paláca na Panskej (vtedy Dlhej) ulici. Dvor zakryli a pôvodne sa uvažovalo so zriadením pasáže. Dnes sa priestor využíva ako reštaurácia. Pri výstavbe nového objektu upravili aj pôvodný palác a zvýšili ho o jedno podlažie skryté za pôvodnou atikou.

Novostavba mala od počiatku v suteréne zriadenú autogaráž na úrovni bývalej mestskej priekopy. Pri rekonštrukcii kotolne v 60. rokoch sa odkryli pod podlahou suterénu zvyšky oboch múrov mestského opevnenia z obdobia stredoveku.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?