HISTÓRIA - Najväčší Slovák Milan Rastislav Štefánik bol vychýrený zvodca žien - iba jedna ho odmietla...

18.5.2019
0

Zdroj: Wikipedia

Páčil sa vám článok?

V ankete Najväčší Slovák bodoval rodák z Košarísk právom. Milan Rastislav Štefánik (+38) bol svetovo uznávaný politik a diplomat, vzdelaný astronóm a neúnavný cestovateľ. Mal však nielen množstvo zásluh a predností, ale i svoje slabôstky. Veľa sa napríklad hovorí o jeho vrúcnom vzťahu k ženám, ktorý dámy nadšene opätovali, ale aj o finančných dlhoch, ktoré zanechal rodine.

Štefánik veľa a často cestoval. Popri tom sa zoznámil aj s viacerými ženami a iba máloktorá ho odmietla. Pritom vôbec nezodpovedal ideálu mužnej krásy: bol nižší - meral iba 162 centimetrov, bol útly, mal plešinku a nedokonalú pleť po ovčích kiahňach. Napriek tomu dokázal ženy, ale aj mužov, okamžite upútať a zaujať. A dokonca, aj keď niektoré dámy odmietol, nehnevali sa naňho a vždy o ňom hovorili s láskou a obdivom. „Keď zomrel, päťdesiat žien v Taliansku a Francúzsku zaňho držalo smútok,“ tvrdil český bádateľ a novinár Stanislav Motl.

Jednou zo Štefánikových obdivovateliek bola významná francúzska novinárka a politička Louise Weiss. Spoznali sa v decembri 1915, keď Štefánik pôsobil v Paríži. Lousie mu dokonca vyznala lásku aj v liste. „Pokorne prichádzam vás požiadať, aby som sa stala vašou snúbenicou. Záväzne prijímam obeť vašej osoby, ktorú ste vzali na seba a pomôžem vám, aby bola ešte plnšia. Pre mňa jedinou obeťou je, vzdať sa vás. Krutou existenciou je, nebyť vašou ženou,“ napísala. Lenže Štefánik sa vtedy ešte ženiť nechcel.

Zdroj: TASR

​Potom sa vybral na desať mesiacov na ostrov Tahiti, kde pozoroval Halleyho kométu a zatmenie Slnka. Popri tom zrejme pozoroval aj pôvabné domorodky, veď v jeho pozostalosti sa našiel fotografický akt jednej z tamojších krásavíc. Jeho vyvolenou sa nakoniec stala talianska markíza Guiliana Benzoni, ktorá bola o dvadsať rokov mladšia. Zoznámili sa v roku 1918 v Ríme, počas silnej búrky. Guiliana sa totiž pred lejakom ukryla v jednom šľachtickom paláci, kde bol vtedy Štefánik hosťom. Hneď si vraj uvedomila prenikavý uprený pohľad jeho modrých očí. Štefánik neskôr povedal, že okamžite vedel, že toto je žena, s ktorou sa chce oženiť. Čoskoro ju požiadal o ruku a daroval jej vzácny prsteň z Tahiti. „Tento prsteň nosím stále pri sebe pre ženu, ktorá bude stáť po mojom boku a stane sa mojou životnou družkou,“ povedal jej vtedy.

Zasnúbili sa, svadbu mali mať v júni 1919 v Ríme, lenže Štefánik v máji zomrel. Zahynul pri havárii lietadla, keď sa vracal z Talianska na Slovensko. Guiliana Benzoni sa už nikdy nevydala a až do smrti zostala nebohému snúbencovi verná. Chodila aj na Slovensko, k mohyle na Bradle, kde je velikán pochovaný.

Zdroj: Wikipedia

​Vraj iba jediná žena Štefánika odmietla, hoci bol pre ňu ochotný vzdať sa radovánok a byť iba s ňou. Bola to 15-ročná dcéra českého básnika Jaroslava Vrchlického Eva. Zoznámili sa, keď Štefánik študoval v Prahe. Keď jej však priniesol kytičku konvaliniek, ona ju vraj zlostne zahodila do kúta. A bolo po láske!

Ďalšou prekvapujúcou Štefánikovou slabosťou boli dlhy. Zostalo ich mnoho a v dosť vysokej hodnote. Museli sa s nimi vyrovnať jeho pozostalí. Nezadlžil sa však kvôli ženám alebo nebodaj iným radostiam života, ale vlastne kvôli práci. „Napožičiaval si na rôzne expedície, drahé astronomické prístroje a podobne. Nikto nečakal, že tak náhle zomrie. Môj starý otec a ďalší Štefánikovi bratia to dávali do poriadku a platili 42 mesiacov. Sami museli predať majetky, aby dlhy splatili,“ spomína Štefánikova praneter Tamara Dudášová (74).

Zdroj: Wikipedia

​(ja)

Páčil sa vám článok?