FOTO: Aj takúto podobu mala pred rokmi Veľká noc vo Vajnoroch

20.4.2019

Zdroj: FB Vajnory v spomienkach

Páčil sa vám článok?

Aj keď dnes sú Vajnory samostatnou mestskou časťou patriacou do Bratislavy, tak stále nestratili ani svoj vidiecky charakter, ktorý sa tu v minulosti premietol aj do dodržiavania klasických veľkonočných tradícií charakteristických pre väčšinu slovenských dedín. Zaspomínajte b

Lésola s baťovskými "kraslicami" vo dvore Kataríny Brúderovej v roku 1933. Za lésolou sú dva tradičné vajnorské domy z nepálenej hliny pravdepodobne z prvej polovici 19. stor. - Roľnícka 228 a 234. Zbúrané boli v druhej polovici 40. rokov. 20. storočia. Za nimi je existujúci dom na Roľníckej 236/240. Ako jeden z prvých mal presklenú kovovú bránu - s tabuľkami s rôznofarebnou sklenou výplňou. V 50. rokoch sa v zastrešenom prejazde pod bránou hrávalo kopec detí z ulice.

Zdroj: FB Vajnory v spomienkach

​Aj táto fotografia je dôkazom, že už v 30-tych rokoch minulého storočia dokázal ktosi šikovne zneužiť Veľkú noc na reklamu...

Na konci 60-tych rokov sa zvyky starých rodičov udržiavali úplne spontánne a po Vajnoroch chodili pekné dievčatá vyobliekané v krokoch a to najmä na Kvetnú nedeľu ste mohli stretnúť v dedine skupinky krojovaných dievčat s lésolou. 

Zdroj: FB Vajnory v spomienkach

Na fotke sú: Zitka Krištofičová, Hela Šandorová, Anka Pribišová, Vierka Kališová, Danka Srnová, Majka Reisingerová, Eliška Pokorná, Anka Antalicová, Monika Nádaždyová, Anka Feketeová.

Snáď 15 rokov chodila svorne celá táto partia "šibirovat" vajnorské "difčence" s korbáčmi, ktoré si plietli z roka na rok väčšie. Presne pred 50 rokmi si takto zaobstarávali materiál na dvojmetrové korbáče pri Lysých - z druhej strany Moravodu (v hájiku pri "starej cihelni").

Zdroj: Pavol Fekete
Dušan Vitáloš, Peter Zeman, Fero Osvald, Damián Bundzel, Milan Oravec a za objektívom Paľo Fekete

Aj pani Barbora Krištufková si spomína na chodenie po dedine, nosenie lesoly, rozdávanie vajíčok a spievanie po domoch. "Zažívali sme to ešte aj v 90-tych rokoch, kedy to oživila naša učiteľka výtvarnej výchovy a boli sme asi tri partie. Na konci dňa sme si každá "zarobili" 125 korún a dodnes si pamätám ako sme si to v parku delili. Pre mňa to bolo vtedy dosť veľa peňazí."

Zdroj: FB Vajnory v spomienkach

Táto snímka pochádza zo začiatku 90-tych rokoch a vznikla pred domom Kukučkovcov.

(ars)

Páčil sa vám článok?