VIDEO a FOTO Náš tip: Kaverny odkrývajú tajomstvá z prvej svetovej vojny!

21.4.2019
0
Predmety, ktoré sa v kaverne našli

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Fascinujúce a obdivuhodné! V Bratislave existuje skvelá partia ľudí, ktorí sa dobrovoľne a vo svojom voľnom čase venujú kavernám – opevneniam z prvej svetovej vojny. Doslova mnohé vyhrabávali spod zeme, aby ich históriu a útrobami mohli sprevádzať verejnosť. Tento víkend sme s nimi prešli dve dúbravské kaverny.

Ak máte radi prechádzky po lese a ešte aj históriu, Dúbravka je ideálnym miestom. Na konci Brižitskej ulice je malé parkovisko, kde zaparkujete a hneď ste v lese. Pri vstupe do lesa narazíte na tabuľu, ktorá vám presne ukáže, kde sa kaverny nachádzajú. V dúbravskom lese je objavených osem takýchto objektov. Nám sa podarilo dostať do dvoch. Peter a Lukáš z občianskeho združenia Bunkre sú ochotní vám ich ukázať. A čo je podstatné, je vidieť, že ich to naozaj baví.

Všetky objavené opevnené bunkre sú uzamknuté. Bez dobrovoľníkov z občianskeho združenia sa dnu nedostanete. Peter, predseda občianskeho združenia, nás v najväčšej kaverne v Dúbravke pri vchodových dverách upozornil na podpis vojaka Martina Martanovicsa. „Jeho meno sme našli na pomníku v Devínskej Novej Vsi. Padol počas prvej svetovej vojny,“ doplnil ho Lukáš.

FOTOGALÉRIA:

​V tomto veľkom objekte sa nachádzajú až dva komíny, únikové východy. Jeden z nich, hoci optika skresľuje, meria fascinujúcich 18 metrov. Verte, že pád by ste nemuseli prežiť. V každej jednej kaverne je 7-8 stupňov. A ako hovorí Lukáš, je to presne tá ideálna teplota na správne chladené pivo. Vo vnútri podzemných objektov nájdete dobové fotografie aj rôzne predmety, ktoré sa v nich našli. Sú tu všetko predmety z obdobia prvej svetovej vojny. Niektoré našli priamo tu, iné kúpili ale im ich niekto podaroval. Túto kavernu doslova vyhrabali spod zeme. Z jej rekonštrukciou a odkrývaním histórie začali v roku 2012. Prvýkrát ju verejnosti sprístupnili po troch rokoch, keď z nej vyniesli 1200 fúrikov hliny.

Cesta k najväčšej dúbravskej kaverne:

Peter upozorňuje, že v dúbravskom lese by ste mali byť opatrní. Lebo pod hlinou by mali existovať ďalšie tri kaverny, ktoré ešte neobjavili. A každá z nich by mala mať komín či únikový východ, do ktorého sa môžete prepadnúť.

Vstup do dúbravskej kaverny:

Občianske združenie Bunkre funguje na báze dobrovoľných príspevkov. Vzniklo v roku 2010 v Dúbravke. Jeho členovia bunkre nielen hľadajú, ale aj obnovujú a sprístupňujú verejnosti. Ako jediní na Slovensku sa venujú kavernám a špeciálnu facebookovú stránku založili aj pre tie dúbravské..

Podpis Martina Martanovicsa, ktorý padol v prvej svetovej vojne:

Prinesieme vám aj reportáž z najväčšej kaverny z prvej svetovej vojny na Kamzíku, ktorá bude pre verejnosť otvorená a sprístupnená s odborným výkladom prvý májový víkend.

Únikový komín vysoký 18 metrov:

Pôvodné, viac ako sto rokov staré držiaky na osvetlenie na stene kaverny:

Predmety, ktoré sa našli v kaverne:

(lb)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie