Na vojenskom cintoríne sa spomínalo na vojakov 1. svetovej vojny

1.11.2018
Areál vojenského cintorína v Petržalke

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Na vojenskom cintoríne v Kopčanoch v bratislavskej Petržalke-Kopčanoch sa vo štvrtok opäť spomínalo na padlých vojakov prvej svetovej vojny. Pietnu spomienku spojenú s položením pamätného venca k centrálnemu krížu cintorína pri príležitosti 100. výročia ukončenia vojny zorganizoval Petržalský okrášľovací spolok (POS).

"Tradícia na vojenskom cintoríne siaha do čias prvej Československej republiky. Republiky, ktorá ako jeden z mnohých štátov, vznikla pred 100 rokmi na troskách monarchií po prvej svetovej vojne," uviedla v príhovore predsedníčka spolku a zároveň námestníčka primátora Iveta Plšeková, ktorá v tohtoročných komunálnych voľbách kandiduje na primátorku Bratislavy.

Zdroj: TASR

Pripomenula, že prvá svetová vojna, resp. veľká vojna, priniesla skazu, milióny mŕtvych, a tiež fyzicky a psychicky zranených, ale tiež zmeny v sociálnom systéme, priemysle, zdravotníctve. "Veľká vojna zmenila svet neuveriteľným spôsobom. Atentát na jedného človeka priniesol pád štyroch monarchií, pád tradičného spôsobu života, priniesol vznik štátov, z ktorých niektoré sa delia dodnes," poznamenala Plšeková.

Zdroj: TASR

Podľa podpredsedu Petržalského okrášľovacieho spolku Ernesta Husku si 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny pripomenieme 11. novembra. "Na tomto mieste sa stretávame, lebo je to zvyk prvorepublikový, kedy kopčianska posádka sa vždy 1. 11. stretávala na tomto cintoríne. Vojaci vystrelili čestnú salvu," priblížil Huska. Zdôraznil, že na vojenskom cintoríne ležia vojaci viacerých strán, ktorí bojovali proti sebe a „až po smrti sa stali rovnými.“

Zdroj: TASR

Pietna spomienka sa na vojenskom cintoríne konala už trinástykrát. Organizátori ňou nadviazali na tradíciu, ktorá existovala v období rokov 1921 až 1938, avšak neskôr bola prerušená druhou svetovou vojnou, obdobím nacizmu a ďalšími rokmi totality a následného nezáujmu. Priestor patril aj do oblasti železnej opony. Na cintoríne je pochovaných 331 vojakov deviatich národov a národností. Ide o 122 Čechov a Slovákov, 53 Maďarov, 43 Rumunov, 51 zástupcov juhoslovanských národov a národností, 16 Rakúšanov, jeden Gruzínec, 15 Rusov, 11 Talianov, traja Nemci i neznámy vojak. Ide aj o vojnových zajatcov, ktorí v rokoch 1917 až 1918 zomreli na zranenia či choroby v Bratislave.

(TASR)

Páčil sa vám článok?