Ako deti sme pripravovali dulovú zaváraninu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

So záujmom som si prečítala všetky články, ktoré sa týkajú Cukrárne Levius. I keď patrím ku generácii, ktorá si už túto cukráreň nemôže pamätať, celú jej histórii dôkladne poznám. Áno, jej majiteľ bol Juraj Levius. Zomrel v osemdesiatych rokoch (myslím, že v roku 1984).

Ako dieťa som bola zasvätená do tajov cukrárskej výroby mignoniek, dobošiek, krémešov, punčových rezov a indianeriek. Ovládala som technológiu správneho varenia fondántu, ktorým sa pokrývali torty a punčové rezy. Zaujímalo ma zaváranie dulí, ktoré sa vždy urodili v našej záhrade v Oberuferi vo veľkom množstve a môžbyť, sme ich pre tento účel i pestovali.

Dnes si s úsmevom spomínam, ako môj otec ešte zo zotrvačnosti doma piekol pre známych torty a krémeše (boli ozaj výborné) a ja so staršou sestrou sme pomáhali mamičke pri varení dulí. Pripravovali sme dulovú zaváraninu (dulový syr - birsalma sajt), ktorú sme nalievali do studenou vodou vypláchnutých formičiek a nechali stuhnúť. Potom sme zaváraninu vyklopili a mali sme dulový syr.

Tento výraz, alebo názov sa nám so sestrou nepozdával, tak sme tomu hovorili už modernejšie - dulové želé. Balilo sa do cellophan na zaváraniny, alebo len do pergamenového papiera a v suchu uložilo. Mali sme to ako cukrovinky. Všetky otcove i mamičkine recepty mám dodnes odložené, aj cukrárske pracovné nástroje. Ľúto mi je ich znehodnotiť.

S úsmevom si spomínam, ako som mala na dôležitých listinách napísané svoje meno a poznámku: dcéra cukrárskeho majstra. Mamička pracovala ako kuchárka u pani Pauly Wernerovej na dnešnom Hviezdoslavovom námestí pri Obuvníckej bašte. Bola to známa rodina klavír fabrikanta Johanna Wernera. Ak by som si našla čas, určite si zaspomínam i na túto známu bratislavskú rodinu.

Na fotografii z Cukrárne Levius je majiteľ Juraj Levius s manželkou, dve servírky, pán Jenő, ktorý išiel k vojsku a posledná správa o ňom hovorila, že je plukovník (prvý vľavo). Mladý muž vpravo tragicky zahynul pri havárii na svojej vytúženej motorke. Môj otec Jozef Javorčík z Prievozu - cukrársky majster, je na fotografii v čiapke. Zomrel v roku 1987 vo veku 84,5 roka. Vo dverách cukrárne stojí jej majiteľ Juraj Levius, pred ním je jeho manželka.

Anna Javorčíková

Spoločná fotografia zamestnancov cukrárne Levius na rohu Michalskej a dnešnej Bielej ulice.
FOTO - Franzé

Páčil sa vám článok?