FOTO: Nostalgické zábery na dnes už neexistujúce železiarstvo Neurath pri Kamennom námestí

8.10.2018

Zdroj: FB Stará Bratislava

Páčil sa vám článok?

Historická Bratislava zostala zachovaná už len na viacerých archívnych fotografiách a mnohí súčasní obyvatelia si už ani len nevedeia predstaviť, že na mieste, kde dnes zdanlivo nič nie je sa kedysi nachádzala krásna historická budova. Jedným z príkladov by mohlo byť aj bývalé železiarstvo Neurath, ktoré sa nachádzalo pred druhou svetovou vojnou medzi Námestím republiky a dnešným Kamenným námestím.

Firma Neurath a syn - obchodný dom so železiarstvom a tovarom pre zámočníkov, stolárov, kolárov či obuvníkov bola založená v roku 1863. Budova, v ktorej sa nachádzali sklady, obchody, kancelárie a byty bola situovaná na dnešnom Kamennom námestí. Respektíve v spodnej časti súčasného Námestia SNP, ktoré sa pred druhou svetovou vojnou volalo Námestie republiky. Po jej skončení však bol tento z architektonického aj vizuálneho hľadiska nepochybne krásny objekt zbúraný...

Jedna z mála dochovaných pamiatok na železiarstvo Neurath je napríklad tento plagátik, ktorý informuje napríklad o tom, že ich veľkosklad sa nachádza až na piatich poschodiach, ale k dispozícii je aj výťah a vybraný tovar vám vedia bezplatne odviezť až domov...   

Zdroj: FB Bratislavské rožky

Dom patril židovskej rodine Neurathovcov. Manželia Ernest a Lenka Neurathovci žili so svojím jediným synom Róbertom v Bratislave, kde vlastnili známe železiarstvo. Počas vojny prešiel obchod procesom arizácie. Otec Ernest však dostal osvedčenie o tom, že je ekonomicky dôležitá osoba, ale napriek tomu bola na jar 1943 rodina nútená uvoľniť svoj byt, ktorý bol následne pridelený nemeckému sudcovi.

Zdroj: FB Stará Bratislava

Celý príbeh záchrany rodiny Neurathovcov Alexandrom a Katarínou Režnými, Zdeněkom Zdvihalom, Máriou Zemberovou a Helenou Helios-Kraus nájdete napríklad aj v Encyklopédii spravodlivých medzi národmi, ktorú vydalo SNM - Múzeum židovskej kultúry.

Zdroj: Google Maps

​Železiarstvo Neurath sa pred druhou svetovou vojnou nachádzalo niekde v týchto miestach...

(ars, foto: FB Stará Bratislava, Google Maps) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie