37. Liečivé účinky bratislavskej Frankovky

5.11.2006
Páčil sa vám článok?

Odroda viniča hroznorodého Frankovka sa začala pestovať na svahoch bratislavskej lokality Vinohrady, ale najmä v Rači od začiatku 18. storočia pod názvami Lampart, Limburské a v Rači Francula.

V roku 1875 určila Medzinárodná ampelografická komisia vo francúzskom Calmare jednotný názov Blaufränkisch (v slovenskom preklade Frankovka modrá).

Slávny polyhistor a vedec Matej Bel v roku 1720 o nej napísal: „…toto víno patrí medzi najlahodnejšie lahôdky a pije sa s nádejou na uzdravenie…“.

Stredovekí Račania nim natierali reumatické údy a kríže, varené pili na potenie pri horúčkových stavoch a pri bolesti hrdla a zvarené s čučoriedkami pri akútnych ochoreniach zažívacieho traktu.

Račianska Frankovka dostala v roku 1767 od cisárovnej Márie Terézie dispozičné právo ako privilegovaný nápoj, ktorý sa dodával na kráľovský dvor vo Viedni. Podľa archívnych dokumentov sa to stalo vďaka tomu, že račiansky farár Radochányi daroval cisárovnej súdok račianskej Frankovky. Víno jej vraj tak prospelo, že Račanom zľavila časť dane z vína a farára obdarovala.

Aj novodobí lekári, najmä internisti od začiatku minulého storočia považujú červené víno, ktoré obsahuje zlúčeninu resveratrol, za nápoj dobre pôsobiaci na ľudí so srdcovými problémami a pri miernom pití môže znížiť riziko infarktu. Niektorí lekári ho uznávajú aj ako antioxidačný nápoj s protirakovinovými účinkami.

Viacerí pražskí lekári chodili v 30. rokoch 20. storočia na brigádu na zber hrozna k račianskym vinohradníkom, kde absolvovali hroznová, burčiakovú a vínovú ozdravovaciu kúru.

O liečivých účinkoch račianskej Frankovky sa presvedčil aj známy internista - akademik MUDr. Ladislav Dérer, do roku 1956 prednosta I. internej kliniky v Bratislave. V primeraných dávkach ju odporúčal pacientom s niektorými žalúdočnými a črevnými ochoreniami. Výskumom zistil výrazné liečivé účinky račianskej Frankovky ročníkov 1947 a 1949.

V stredoveku zvolával prešporský richtár na sv. Urbana (25. mája) zasadnutie mestskej rady, ktorej členovia posudzovali kvalitu červeného vína z Prešporka a Račišdorfa. Túto tradíciu obnovili v tomto roku bratislavskí vinári usporiadaním Festivalu Frankovky na nádvorí Starej radnice. Festival otvoril primátor A. Ďurkovský. Degustovali sa na ňom vína podniku Villa Víno Rača a družstiev Vinohrady a Vajnory.

Spoločnosť Villa Vino Rača v spolupráci s prof. F. Malíkom usporiadali v septembri Medzinárodný vínny festival Frankovky, na ktorý dodalo 51 výrobcov zo 4 krajín 107 vzoriek Frankovky ( z toho 23 z Bratislavy).

Páčil sa vám článok?